FB_IMG_1622367303639.jpg

CRÈME BRÛLÉE

8 annosta

 

4 dl kuohukermaa

1/2 dl kevytmaitoa

1/2 dl sokeria

2 maustemittaa vaniljajauhetta

6 kananmunan keltuaista

1/2 dl sokeria

 

 

pinnalle juuri ennen tarjoilua:

ruokosokeria

 

 


Kaada kuohukerma, maito, vaniljajauhe ja 1/2 dl sokeria kattilaan. Kiehauta seos samalla sekoittaen.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Kaada kermaseos hitaasti ketuaisseoksen sekaan samalla rauhallisesti sekoittaen. Kaada massa uuninkestäviin vuokiin ja aseta ne uuninpellille vesihauteeseen. 
Nosta pelti vuokineen 150 asteiseen uuniin ja kypsennä noin 40 minuuttia tai kunnes vanukkaat ovat hyytyneet.  Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, peitä vuoat kelmulla ja nosta valmiit vanukkaat jääkaappiin jäähtymään vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Juuri ennen tarjoilua ripottele vanukkaiden pinnalle ruokosokeria ja paahda pinta kaasupolttimella rapeaksi.

 

 

 

LIEKITETTY RAPARPERI

 

400 g raparperia

2 rkl voita

2 dl fariinisokeria

1 dl Triple Sec

 

 

 

Kuori raparperit ja leikkaa sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Sulata voi valurautapannussa ja sekoita joukkoon fariinisokeri. Lisää myös raparperipalat pannulle. Kääntele raparperipaloja varovasti lastalla, kunnes ne pehmenevät. Älä kuitenkaan paista liikaa etteivät ne hajoa.

Kun raparperit ovat pehmenneet, kaada pannuun 4 cl Triple Seciä ja tuikkaa se samantien palamaan. Tämä onnistuu parhaiten "tohottimella" eli mm. crème brûléen sokerin paahtamiseen tarkoitetulla kaasupolttimella, mutta jos sellaista ei löydy niin voit käyttää sytyttämiseen myös tulitikkua: Sytytä tulitikku ennen kuin kaadat Triple Secin pannulle ja heitä palava tulitikku välittömästi pannulle. Jos sytytät tulitikun vasta kaadettuasi alkoholin pannulle, se ei todennäköisesti enää syty. Tulitikussa on myös se huono puoli, mikäli liekität ulkona tai avonaisessa grillikatoksessa, niin tulitikku sammuu takuuvarmasti pienestäkin tuulenvireestä jos tuulee sopivasta suunnasta. Tässä välissä kun yrität sytyttää uutta tulitikkua, pannulle kaatamasi alkoholi ehtii haihtua eikä se enää syty.

Myös kynttilän sytyttämiseen tarkoitetut sytyttimet kannattaa tässä tapauksessa unohtaa, sillä pannusta nousee niin paljon höyryä ettei sytytin toimi.

Anna liekin palaa loppuun ja tarjoile raparperit heti crème brûléen kanssa.

 

FB_IMG_1622367306577.jpg