FB_IMG_1617528049599.jpg

VOHVELIPERUNAT

 

6 Rosamundaa

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

100 g voita sulatettuna

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

noin 1 rkl timjaminlehtiä (niin paljon kuin jaksat nyppiä)

parmesanraastetta

 

 

 

Pese perunat huolellisesti juuresharjalla ja leikkaa perunat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet yksi kerrallaan kahden puisen grillivartaan väliin ja leikkaa viipaleisiin viillot noin sentin välein ensin pitkittäin ja sitten poikittain, siten että perunan pintaan muodostuu ruudukko. Asettele perunaviipaleet vierekkäin uunipellille leivinpaperin päälle ristikkopuoli ylöspäin ja sivele pinta voisulalla.

Pyöräytä pintaan suolaa ja mistapippuria myllystä ja nosta pelti 225 asteiseen uuniin.

Sekoita lopun voisulan sekaan timjaminlehdet ja hienonnettu valkosipuli.

Noin 15 minuutin kuluttua kun perunat ovat alkaneet saada hiukan väriä, ota pelti pois uunista ja sivele valkosipuli-timjamivoisula perunoiden pintaan. Ripottele pinnalle myös hieman parmesanraastetta ja nosta pelti vielä takaisin uuniin noin 15 minuutiksi.

Perunat ovat valmiita kun pinta on kauniin kullanruskea. Ripottele perunoiden pintaan vielä parmesanraastetta ennen tarjoilua.

 

 

 

BEARNAISEKASTIKE

 

6 kananmunan keltuaista

3 salottisipulia

1  1/2 dl valkoviiniä

1  1/2 rkl valkoviinietikkaa

150 g pehmeää voita

1  1/2 tl suolaa

3-4 tl sokeria

ripaus valkopippuria

1  1/2 tl kuivattua rakuunaa

 

 

 

Mittaa valkoviini ja etikka pieneen kattilaan. Kuori salottisipulin, leikkaa ne muutamaan osaan ja lisää kattilaan.

Erottele keltuaiset metallikulhoon.

Keitä valkoviini-etikka-salottiipuliseosta, kunnes puolet nesteestä on jäljellä ja siivilöi seos. 

Tällä välin kuumenna metallikulhon alle sopivassa kattilassa vettä kiehuvan kuumaksi. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki ja nosta keltuaiskulho kiehuvan vesikattilan päälle. Jatka keltuaisten vatkaamista, kunnes keltuaismassa alkaa lämmetä. Älä anna massan kypsyä liikaa, ettei seos muutu rakeiseksi. Lisää sekaan siivilöity viiniseos ohuena nauhana koko ajan reippaasti vatkaten. Kun seos on tasaista, lisää voi sekaan nokare kerrallaan ja vatkaa edelleen reippaasti. Kun kaikki voi on käytetty, mausta kastike rakuunalla, suolalla, sokerilla ja valkopippurilla.