20210424_200121.jpg

SHERRY-PUNAVIINIKASTIKE

 

nokare voita

1 iso punasipuli silputtuna

3 valkosipulinkynttä viipaloituna

2 porkkanaa

1 palsternakka

2 dl täyteläistä punaviiniä

2 dl puolikuivaa sherryä

2 dl Demi Glace

2 tummaa fondikuutiota

3 laakerin lehteä

3 rkl muscovadosiirappia

2 rkl viikunabalsamicoa 

1/2-1 tl suolaa

1 rkl kokonaisia viherpippureita

1 rkl kokonaisia mustapippureita

muutama oksa tuoretta timjamia

muutama oksa tuoretta rosmariinia

 

 

 

Silppua punasipuli ja kuullota sitä hetki voissa, jotta se pehmenee. Kuori ja viipaloi kasvikset ja lisää kattilaan.

Lisää punaviini ja sherry.

Mittaa loput ainekset kattilaan ja keitä puolisen tuntia. 

Siivilöi puhtaaseen kattilaan ja suurusta tarvittaessa, itse en suurustanut.

Suurustaminen: Sekoita 1 rkl maissijauhoja ja 1/2 dl kylmää vettä. Lisää suurus ohuena nauhana siivilöidyn kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja lisää halutessasi vielä nokare voita kiiltoa antamaan.

 

 

 

VOHVELIPERUNAT

 

6 Rosamundaa

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

100 g voita sulatettuna

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

noin 1 rkl timjaminlehtiä (niin paljon kuin jaksat nyppiä)

parmesanraastetta

 

 

 

Pese perunat huolellisesti juuresharjalla ja leikkaa perunat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet yksi kerrallaan kahden puisen grillivartaan väliin ja leikkaa viipaleisiin viillot noin sentin välein ensin pitkittäin ja sitten poikittain, siten että perunan pintaan muodostuu ruudukko. Asettele perunaviipaleet vierekkäin uunipellille leivinpaperin päälle ristikkopuoli ylöspäin ja sivele pinta voisulalla.

Pyöräytä pintaan suolaa ja mistapippuria myllystä ja nosta pelti 225 asteiseen uuniin.

Sekoita lopun voisulan sekaan timjaminlehdet ja hienonnettu valkosipuli.

Noin 15 minuutin kuluttua kun perunat ovat alkaneet saada hiukan väriä, ota pelti pois uunista ja sivele valkosipuli-timjamivoisula perunoiden pintaan. Ripottele pinnalle myös hieman parmesanraastetta ja nosta pelti vielä takaisin uuniin noin 15 minuutiksi.

Perunat ovat valmiita kun pinta on kauniin kullanruskea. Ripottele perunoiden pintaan vielä parmesanraastetta ennen tarjoilua.

 

 

 

PARSAPYREE

 

300 g valkoista parsaa 

1/3 pkt Koskenlaskija Voimakas

1/2 dl kuohukermaa 

suolaa

mustapippuria myllystä

 

 

Kuori ja kuutioi parsat ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuumenna kerma ja sulata siihen Koskenlaskija. Kaada parsojen keitinvesi pois ja soseuta parsat sauvasekoittimella. Kaada kuumaa kerma-Koskenlaskijaseosta ohuena nauhana parsasoseen joukkoon sauvasekoittimen käydessä. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.

 

 

 

PEURAN ULKOFILEE

 

1 peuran ulkofilee

suolaa ja mustapippuria myllystä

voita paistamiseen

timjamin oksia

rosmariinin oksia

muutama valkosipulinkynti viipaloituna

 

 

Ota fileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuumenna pannu ja lisää siihen reilu nokare voita. Mausta fileet suolalla ja mustapippurilla ja paista joka puolelta. Lisää pannulle myös tuoreet yrtit sekä ihan paistamisen lopussa myös viipaloidut valkosipulinkynnet.

 

Kääri fileet, yrtit ja valkosipuliviipaleet vartiksi folion sisään vetäytymään ja viipaloi sitten filee.

 

 

20210424_200110.jpg

Viinilasillinen: Pegasus Leggero Appassimento, joka sisältyi Viinikellari.comista tilaamaani maistelulaatikkoon. Kaikki maistelulaatikon viinit olivat todella hyviä.