20210227_152853.jpg

KURKKUDIPPI

 

150 g creme fraiche

100 g majoneesia

1/2 tl suolaa

reilusti mustapippuria myllystä

reilusti Chili Explosionia myllystä

200 g Felix Amerikkalaista kurkkusalaattia

 

 

Sekoita ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

 

 

 

VALKOSIPULI-KAPRISDIPPI

 

75 g creme fraichea

75 g majoneesia

1 iso valkosipulinkynsi puristettuna

1 rkl kapriksia silputtuna

1 tl sokeria

1/2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

 

 

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

 

 

 

MAALAISRANSKALAISET

 

noin 1 litra rypsiöljyä

5-6 Rosamundaa

suolaa myllystä

 

 

 

Laita öljy uppopaistamiseen tarkoitettuun kattilaan ja kuumenna. Kuori perunat tai pese ne huolellisesti juuresharjalla ja lohko ne. Upota perunalohkot hetkeksi kylmään veteen, kuivaa ne huolellisesti. Laita perunalohkot metalliseen uppopaistamiseen tarkoitettuun "koriin" ja keitä niitä kuumassa öljyssä noin 15-20 minuuttia, eli lähes kypsiksi, mutta älä kuitenkaan anna niiden ruskistua, sillä niiden ei kuulu saada väriä vielä tässä vaiheessa. Siirrä perunat lautaselle kaksinkertaisen talouspaperin päälle ja anna jäähtyä. Tämän vaiheen voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen.

Kuumenna öljy uudelleen ja paista esikypsennetyt, jäähtyneet perunat kullanruskeiksi ja rapeiksi. Mausta kypsät perunat suolalla.

 

 

 

FISH AND CHIPS

 
        
noin 400-500 g ruodottomia ja nahattomia ahvenfileitä (mm. kuhafileet käy myös)

 


uppopaistotaikina: 


2 kananmunan keltuaista

2 dl vaaleaa lagerolutta

2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

1  1/2 tl suolaa

reilusti mustapippuria myllystä

ripaus cayennepippuria

Chili Explosionia myllystä

2 kananmunan valkuaista vaahdotettuna

pankojauhoja (tavallinen korppujauho käy myös)

noin 1  1/2 l rypsiöljyä uppopaistamiseen
    

 

 

Leikkaa kalafileet saman kokoisiksi paloiksi. Laita öljy kuumenemaan wok-pannuun.
Tee uppopaistotaikina valmiiksi sillä välin kun öljy kuumenee. Sekoita olut keltuaisten joukkoon. Lisää sekaan vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, sekä mausteet. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinan joukkoon.

Upota kalapalat taikinaan ja kääntele ne sen jälkeen vielä pankojauhoissa. (Kuvassa olevat kalapaloista jäi pankojauhokuorrutus pois, hyvää oli niinkin, mutta vielä parempia ja rapeampia niistä saa lisäämällä pankojauhokuorrutteen.)

Kypsennä öljyssä muutamassa erässä noin 4–5 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea. Kääntele, jotta saat tasaisen ruskean paistopinnan.
Nosta kalat reikäkauhalla tai grillipoihdeillä kaksinkertaisen talouspaperin päälle.

 

Viinilasillinen: Ruppertsberger Imperial Riesling 2019