MAJONEESI
1 kananmuna
1 tl jallusinappia
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl sitruunamehua
1 rkl valkoista balsamicoa
2 dl rypsiöljyä
lisäksi:
2 rkl Poppamies Liquid Garlic
Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen sekoituskulhoon. Vie sauvasekoitin kulhon pohjaan ja käynnistä sitä pohjassa pitäen. Näet, kuinka ainekset alkavat muodostua majoneesiksi muutamassa sekunnissa. Tämän jälkeen nosta vielä sauvasekoitinta hieman pohjasta, jotta kaikki öljy varmasti sekoittuu majoneesiin ja sekoita vielä seosta muutama sekunti sauvasekoitinta nostellen ja alas painaen. Lisää nestemäinen valkosipuli majoneesin joukkoon, sekoita ja tarkista maku. Anna makujen tasaantua jääkaapissa muutama tunti. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
HAMPURILAISSÄMPYLÄT
8 kpl
noin 8 dl sämpyläjauhoja (tai hiukan enemmän jos taikina vaikuttaa liian löysältä)
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vettä
1/2 dl täysmaitoa
60 g voita sulatettuna
1 kananmuna
pinnalle:
1 kananmuna, vatkaa rakenne rikki
seesamin siemeniä
Mittaa monitoimikoneen kulhoon 5 dl sämpyläjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri. Käynnistä kone ja anna käydä niin kauan kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin.
Lämmitä vesi ja maito noin 40-45 asteiseksi, eli se saa olla selvästi kädenlämpöä lämpimämpää jotta kuivahiiva alkaa toimia. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon voisula ja kananmuna ja vaivaa sekaisin. Lisää loput sämpyläjauhot desi kerrallaan. Kaikkia jauhoja ei kannata lisätä kerralla, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä osat pulliksi. Anna kohota vielä pellillä liinan alla 30-60 minuuttia.
Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja voitele sämpylät. Ripottele pinnalle seesamin siemeniä.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki ennen kuin halkaiset sämpylät.
MAALAISRANSKALAISET
noin 1 litra rypsiöljyä
5 Rosamundaa
suolaa myllystä
Laita öljy uppopaistamiseen tarkoitettuun kattilaan ja kuumenna. Kuori perunat tai pese ne huolellisesti juuresharjalla, kuivaa ja lohko ne. Laita perunalohkot metalliseen uppopaistamiseen tarkoitettuun "koriin" ja keitä niitä kuumassa öljyssä noin 15-20 minuuttia, eli lähes kypsiksi, mutta niiden ei kuulu saada väriä vielä tässä vaiheessa. Laita perunat lautaselle talouspaperin päälle ja anna jäähtyä. Tämän vaiheen voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen.
Kypsennä esikypsennetyt perunat kauniin kullanruskeiksi, tähän menee noin 5-10 minuuttia. Mausta valmiit perunat suolalla.
COLASIPULIT
3 punasipulia renkaina
1 tlk (0,33 l) Coca Colaa
1/2 tl suolaa
Laita sipulirenkaat ja cola kannelliseen, pinnoitettuun kasariin. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes neste on imeytynyt ja sipulit ovat karamellisoituneet. Tähän menee noin tunti. Mausta suolalla.
PIHVIT
(4 kpl)
500 g peuran jauhelihaa
3 rkl yhden tähden jallua
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 kananmuna
lisäksi:
4 siivua cheddar-sulatejuustoa
valkosipulimajoneesia
colasipuleita
Amerikkalaisia kurkkuviipaleita
maalaisranskalaisten dippinä valkosipulimajoneesia
liekitykseen:
4 rkl yhden tähden jallua
Sekoita pihvien ainekset keskenään ja anna maustua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Muovaile kostutetuin käsin massasta kaksi pihviä. Kuumenna valurautapannu ja paista voissa molemmin puolin.
Me paistoimme pihvit kaasugrillin keittolevyllä, jotta liekitys saatiin hoidettua ulkona, kaukana liesituulettimesta. Mikäli liekität sisätiloissa, muista kytkeä liesituuletin pois päältä.
Parhaiten liekitys onnistuu, kun käytät sytyttämiseen "tohotinta", eli creme bruleen pinnan paahtamiseen tarkoitettua kaasupoltinta, mutta sytyttäminen onnistuu myös tulitikulla, mikäli tuulenpuuska ei satu yllättämään juuri kriittisellä hetkellä ja sammuta tulitikkua.
Sytytä tohotin valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja tuikkaa se samantien palamaan.
Liekit nousevat lähes metrin korkeuteen, mutta hiipuvat nopeasti.
Jos käytät tulitikkua, sytytä tulitikku valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja heitä palava tulitikku heti perään. Jos sytytät tulitikun vasta kaadettuasi alkoholin pannulle, alkoholi ei välttämättä enää syty. Myös kynttilän sytyttämiseen tarkoitetut täytettävät sytyttimet kannattaa tässä tapauksessa unohtaa, sillä pannusta nousee niin paljon höyryä ettei sytytin toimi. Testattu on tämäkin =D.
Kun liekki on sammunut, aseta kullekin pihville viipale cheddar-sulatejuustoa. Juusto saa lämmetä, muttei muuttua valuvaksi.
Kokoa burgerit, grillaa sämpylöiden leikkuupinnat. Sivele sämpylöiden leikkuupinnat valkosipulimajoneesilla. Nosta päälle cheddar-sulatejuustolla kuorrutetut pihvit, colasipulia ja nosta sämpylän kansipuoli päälle. Tarjoile heti hyvän punaviinin kera.
Viinilasillinen: Casa Santos Lima Fortissimo
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.