FB_IMG_1544174574371.jpg

PATALEIPÄ

2 kpl

 

50 g hiivaa

5 dl lämmintä vettä

1 1/2 tl suolaa

1/2 dl siirappia

1/2 dl kurpitsansiemeniä

1/2 dl auringonkukan siemeniä

1 dl spelttihiutaleita

2 dl spelttijauhoja

8 dl vehnäjauhoja

 

 

 

pinnalle:

kurpitsansiemeniä

 

 

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, siemenet, spelttihiutaleet ja spelttijauhot. Lisää sitten 5 dl vehnäjauhoja ja vaivaa ainekset sekaisin. Lisää loput jauhot desi kerrallaan ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Kumoa kohonnut taikina jauhetulle pöydälle ja vaivaa se kimmoisaksi. Jaa taikina . Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

 

Kumoa kohonnut taikina jauhetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile siitä pitkulaiset leivät. Anna leipien kohota pellillä lämpimässä paikassa liinan alla 1-2 tuntia.

Laita padat tyhjään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kun uuni on 225 asteinen, ota pata pois uunista ja nosta kohonneet leivät pataan. Pataa ei tarvitse voidella. Nosta kansi päälle ja pata uuniin.

 

30 minuutin kuluttua poista kansi, jotta leivän pinta saa väriä. Anna paistua ilman kantta 15 minuuttia.

Kumoa leipä padasta heti, kun otat sen uunista, muuten se jää helposti kiinni pataan. Anna jäähtyä ritilän päällä ennen leikkaamista.