FB_IMG_1527863567984.jpg

HAMPURILAISSÄMPYLÄT

8 kpl 

 

n. 10-12 dl sämpyläjauhoja

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1/2 dl sokeria

2 1/2 dl vettä

1/2 dl täysmaitoa

60 g voita sulatettuna

1 kananmuna

 

 

 

 

pinnalle:

1 kananmuna,  vatkaa rakenne rikki

seesamin siemeniä

 

 

 

 

Mittaa monitoimikoneen kulhoon 6 dl sämpyläjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri. Käynnistä kone ja anna käydä niin kauan kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. 

Lämmitä vesi ja maito n. 40-45 asteiseksi, eli se saa olla selvästi kädenlämpöä lämpimämpää jotta kuivahiiva alkaa toimia. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon voisula ja kananmuna ja vaivaa sekaisin. Lisää loput sämpyläjauhot desi-pari kerrallaan. Kaikkia jauhoja ei kannata lisätä kerralla, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä osat pulliksi. Anna kohota vielä pellillä liinan alla 30-60 minuuttia. 

Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja voitele sämpylät. Ripottele pinnalle seesamin siemeniä. 

Paista 200 asteisessa uunissa noin  20 minuuttia. 

Anna jäähtyä hetki ennen kuin halkaiset sämpylät.

 

 

 

 

JAUHELIHAPIHVIT

8 kpl

 

2 sipulia silputtuna

2 valkosipulinkynttä silputtuna

loraus oliiviöljyä

800 g naudan paistijauhelihaa

2 kananmunaa

2 tl suolaa

2 tl mustapippurirouhetta

2 tl savustettua paprikajauhetta

2 tl Nomu BBQ Rub-mausteseosta

 

 

 

 

Kuullota sipulisilput öljyssä.  Sekoita kaikki ainekset ja muotoile niistä 8 pihviä. Paista pannulla tai grillaa pihvit kypsiksi.

 

 

 

 

 

MAJONEESI

 

1 kananmuna

1 tl jallusinappia

1/2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1 tl sitruunamehua

1 rkl valkoista balsamicoa

2 dl rypsiöljyä

 

 

 


lisäksi:

2 ison paahdetun valkosipulin kynnet puristettuna

1 Habanero, poista siemenet ja hienonna

 

 

 

 

VALKOSIPULIN PAAHTAMINEN

 

Leikkaa valkosipuleista "hattu" pois, kääri se folioon ja paahda 200 asteisessa uunissa (tai grillaa) puolisen tuntia. Kynnet kannattaa irrotella kuoristaan lämpiminä. 

 

Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen sekoituskulhoon. Vie sauvasekoitin kulhon pohjaan ja käynnistä sitä pohjassa pitäen. Näet, kuinka ainekset alkavat muodostua majoneesiksi muutamassa sekunnissa. Tämän jälkeen nosta vielä sauvasekoitinta hieman pohjasta, jotta kaikki öljy varmasti sekoittuu majoneesiin ja sekoita vielä seosta muutama sekunti sauvasekoitinta nostellen ja alas painaen. Sekoita paahdettu valkosipuli ja Habanero majoneesin joukkoon ja tarkista maku. Anna makujen tasaantua jääkaapissa muutama tunti. Valmis majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

 

 

 

 

lisäksi:

4 siivua cheddar-sulatejuustoa

Amerikkalaista kurkkusalaattia

pikkelöityä punasipulia 

 

 

 

 

MAALAISRANSKALAISET

 

noin 1 litra rypsiöljyä

5 Rosamundaa

suolaa myllystä

 

 

 

Laita öljy uppopaistamiseen tarkoitettuun kattilaan ja kuumenna. Kuori perunat tai pese ne huolellisesti juuresharjalla,  kuivaa ja lohko ne. Laita perunalohkot metalliseen uppopaistamiseen tarkoitettuun "koriin" ja keitä niitä kuumassa öljyssä noin 15-20 minuuttia, eli lähes kypsiksi, mutta niiden ei kuulu saada väriä vielä tässä vaiheessa. Laita perunat lautaselle talouspaperin päälle ja anna jäähtyä. Tämän vaiheen voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen.

Kypsennä esikypsennetyt perunat kauniin kullanruskeiksi, tähän menee noin 5-10 minuuttia. Mausta valmiit perunat suolalla.

 

FB_IMG_1527863561042.jpg

Viinilasillinen: Allegro Organic Primitivo