FB_IMG_1524294479413.jpg

HAMPURILAISSÄMPYLÄT

8 kpl 

 

noin 8 dl sämpyläjauhoja (tai hiukan enemmän jos taikina vaikuttaa liian löysältä)

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1/2 dl sokeria

2 1/2 dl vettä

1/2 dl täysmaitoa

60 g voita sulatettuna

1 kananmuna

 

 

 

pinnalle:

1 kananmuna,  vatkaa rakenne rikki

seesamin siemeniä

 

 

 

Mittaa monitoimikoneen kulhoon 5 dl sämpyläjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri. Käynnistä kone ja anna käydä niin kauan kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. 

Lämmitä vesi ja maito noin 40-45 asteiseksi, eli se saa olla selvästi kädenlämpöä lämpimämpää jotta kuivahiiva alkaa toimia. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon voisula ja kananmuna ja vaivaa sekaisin. Lisää loput sämpyläjauhot desi kerrallaan. Kaikkia jauhoja ei kannata lisätä kerralla, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä osat pulliksi. Anna kohota vielä pellillä liinan alla 30-60 minuuttia. 

Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja voitele sämpylät. Ripottele pinnalle seesamin siemeniä. 

Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. 

Anna jäähtyä hetki ennen kuin halkaiset sämpylät.

 

 

 

 

PIHVIT

(4 kpl)

 

500 g hirven jauhelihaa

3 rkl yhden tähden jallua

1 tl suolaa

1 tl mustapippurirouhetta 

1 kananmuna

 

 

 

lisäksi:

4 siivua cheddar-sulatejuustoa

timjami-valkosipulimajoneesia

pikkelöityä punasipulia

 

 

 

maalaisranskalaisten dippinä paahdettu valkosipuli-majoneesia

 

 

 

liekitykseen:

4 rkl yhden tähden jallua 

 

 

 

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Muovaile kostutetuin käsin massasta kaksi pihviä. Kuumenna valurautapannu ja paista voissa molemmin puolin.

 

Me paistoimme pihvit kaasugrillin keittolevyllä, jotta liekitys saatiin hoidettua ulkona, kaukana liesituulettimesta. Mikäli liekität sisätiloissa, muista kytkeä liesituuletin pois päältä.

 

Parhaiten liekitys onnistuu, kun käytät sytyttämiseen "tohotinta", eli creme bruleen pinnan paahtamiseen tarkoitettua kaasupoltinta, mutta sytyttäminen onnistuu myös tulitikulla, mikäli tuulenpuuska ei satu yllättämään juuri kriittisellä hetkellä ja sammuta tulitikkua.

 

Sytytä tohotin valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja tuikkaa se samantien palamaan.

Liekit nousevat lähes metrin korkeuteen, mutta hiipuvat nopeasti.

 

 

Jos käytät tulitikkua, sytytä tulitikku valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja heitä palava tulitikku  heti perään. Jos sytytät tulitikun vasta kaadettuasi alkoholin pannulle, alkoholi ei välttämättä enää syty. Myös kynttilän sytyttämiseen tarkoitetut täytettävät sytyttimet kannattaa tässä tapauksessa unohtaa, sillä pannusta nousee niin paljon höyryä ettei sytytin toimi. Testattu on tämäkin =D.

 

 

FB_IMG_1524294467504.jpg

 

 

FB_IMG_1524294472029.jpg

 

 

FB_IMG_1524294475989.jpg

 

 

Kun liekki on sammunut, aseta kummallekin pihville viipale cheddar-sulatejuustoa. Juusto saa lämmetä, muttei muuttua valuvaksi. 

 

 

18699870_430533023975378_393078297103787

 

 

Kokoa burgerit, grillaa sämpylöiden leikkuupinnat. Sivele sämpylöiden leikkuupinnat timjami-valkosipulimajoneesilla. Nosta päälle cheddar-sulatejuustolla kuorrutetut pihvit, pikkelöityä punasipulia ja nosta sämpylän kansipuoli päälle. Tarjoile heti hyvän punaviinin kera.

 

 

Tällä kertaa lasissa Quinta das Setencostas.Todella hyvä viini, sopi mainiosti tämän burgerin kaveriksi ja toimii myös monien erilaisten grilliherkkujen kanssa.