21151527_476295146065832_438115810028541

HASSELBACKAN PERUNAT

 

8 Rosamundaa

suolaa myllystä

valkopippuria myllystä

jokaiselle perunalle nokare voita

 

 

 

pinnalle:

parmesanraastetta 

pankojauhoja

 

 

 

Kuori perunat ja viipaloi ne siten, että viipaleet jäävän pohjasta kiinni toisiinsa. Laita perunat vuokaan ja pyöräytä mausteeksi suolaa ja valkopippuria myllystä. Laita jokaiselle perunalle nokare voita ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 45-60 minuuttia, perunoiden koosta riippuen.

Sekoita keskenään pankojauhot ja parmesansaaste, minulla oli noin 3/4 dl kumpaakin.

Ripottele kypsennyksen puolivälissä pankojauhe-parmesanseos perunoiden päälle.

 

 

 

 

JALLUKASTIKE

 

1 prk (2 dl) Demi Glace

1 rkl hunajasinappia (Dijon-hunajasinappi käy myös)

1 Fond du Chef Rich Beef-fondikuutio

2 dl kuohukermaa

1 rkl vehnäjauhoja + tilkka kuohukermaa

1 tl mustapippurirouhetta

1/2 tl suolaa

1/2 dl yhden tähden jallua

 

 

 

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja anna kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

 

 

 

 

LIEKITETTY PEURAN ULKOFILEE

 

1 peuran ulkofilee

suolaa ja mustapippuria myllystä

voita paistamiseen

hienonnettua valkosipulia sekä muutama timjaminoksa pannulle

1/2 dl yhden tähden jallua liekitykseen

 

 

 

21193013_476295002732513_224720867535178

Ota fileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. 

Mausta fileet kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna valurautapannu ja laita siihen sulamaan reilun kokoinen nokare voita. Lisää pannulle myös hienonnettua valkosipulia sekä tuoretta timjamia. Paista fileet haluamasi kypsyisiksi, itse tykkään jättää lihan mediumiksi.

 

 

21151600_476295049399175_499882147126808

Me paistoimme fileet kaasugrillin keittolevyllä, jotta liekitys saatiin hoidettua ulkona, kaukana liesituulettimesta. Mikäli liekität sisätiloissa, muista kytkeä liesituuletin pois päältä.

 

Parhaiten liekitys onnistuu, kun käytät sytyttämiseen "tohotinta", eli creme bruleen pinnan paahtamiseen tarkoitettua kaasupoltinta, mutta sytyttäminen onnistuu myös tulitikulla, mikäli tuulenpuuska ei satu yllättämään juuri kriittisellä hetkellä ja sammuta tulitikkua.

 

Sytytä tohotin valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja tuikkaa se samantien palamaan.

Liekit nousevat lähes metrin korkeuteen, mutta hiipuvat nopeasti.

 

 

Jos käytät tulitikkua, sytytä tulitikku valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja heitä palava tulitikku  heti perään. Jos sytytät tulitikun vasta kaadettuasi alkoholin pannulle, alkoholi ei välttämättä enää syty. Myös kynttilän sytyttämiseen tarkoitetut täytettävät sytyttimet kannattaa tässä tapauksessa unohtaa, sillä pannusta nousee niin paljon höyryä ettei sytytin toimi. Testattu on tämäkin 😁.

 

 

21270808_476295086065838_298748020387070

Kun liekki on sammunut, kääri fileet vartiksi folion sisään vetäytymään ja viipaloi ne.

 

 

21192576_476295119399168_261283009131969

Viinilasillinen: Tommasi Amarone della Valpolicella Classico