HASSELBACKAN PERUNAT
8 Rosamundaa
suolaa myllystä
valkopippuria myllystä
jokaiselle perunalle nokare voita
pinnalle:
parmesanraastetta
pankojauhoja
Kuori perunat ja viipaloi ne siten, että viipaleet jäävän pohjasta kiinni toisiinsa. Laita perunat vuokaan ja pyöräytä mausteeksi suolaa ja valkopippuria myllystä. Laita jokaiselle perunalle nokare voita ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 45-60 minuuttia, perunoiden koosta riippuen.
Sekoita keskenään pankojauhot ja parmesansaaste, minulla oli noin 3/4 dl kumpaakin.
Ripottele kypsennyksen puolivälissä pankojauhe-parmesanseos perunoiden päälle.
JALLUKASTIKE
1 prk (2 dl) Demi Glace
1 rkl hunajasinappia (Dijon-hunajasinappi käy myös)
1 Fond du Chef Rich Beef-fondikuutio
2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja + tilkka kuohukermaa
1 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl yhden tähden jallua
Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja anna kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.
LIEKITETTY PEURAN ULKOFILEE
1 peuran ulkofilee
suolaa ja mustapippuria myllystä
voita paistamiseen
hienonnettua valkosipulia sekä muutama timjaminoksa pannulle
1/2 dl yhden tähden jallua liekitykseen
Ota fileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
Mausta fileet kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna valurautapannu ja laita siihen sulamaan reilun kokoinen nokare voita. Lisää pannulle myös hienonnettua valkosipulia sekä tuoretta timjamia. Paista fileet haluamasi kypsyisiksi, itse tykkään jättää lihan mediumiksi.
Me paistoimme fileet kaasugrillin keittolevyllä, jotta liekitys saatiin hoidettua ulkona, kaukana liesituulettimesta. Mikäli liekität sisätiloissa, muista kytkeä liesituuletin pois päältä.
Parhaiten liekitys onnistuu, kun käytät sytyttämiseen "tohotinta", eli creme bruleen pinnan paahtamiseen tarkoitettua kaasupoltinta, mutta sytyttäminen onnistuu myös tulitikulla, mikäli tuulenpuuska ei satu yllättämään juuri kriittisellä hetkellä ja sammuta tulitikkua.
Sytytä tohotin valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja tuikkaa se samantien palamaan.
Liekit nousevat lähes metrin korkeuteen, mutta hiipuvat nopeasti.
Jos käytät tulitikkua, sytytä tulitikku valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja heitä palava tulitikku heti perään. Jos sytytät tulitikun vasta kaadettuasi alkoholin pannulle, alkoholi ei välttämättä enää syty. Myös kynttilän sytyttämiseen tarkoitetut täytettävät sytyttimet kannattaa tässä tapauksessa unohtaa, sillä pannusta nousee niin paljon höyryä ettei sytytin toimi. Testattu on tämäkin 😁.
Kun liekki on sammunut, kääri fileet vartiksi folion sisään vetäytymään ja viipaloi ne.
Viinilasillinen: Tommasi Amarone della Valpolicella Classico
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.