HIRVEN PAAHTOPAISTI MAKUNYSTYRÄN TAPAAN
1 kg hirven sisäpaistia
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
voita paistamiseen
muutama oksa tuoretta timjamia tai rosmariinia
1 dl punaviiniä
Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsentämistä.
Mausta liha suolalla, mustapippurilla ja timjamilla.
Ruskista paisti kauttaaltaan voissa kuumalla pannulla.
Nosta paisti uunivuokaan ja asettele päälle tuoreet yrtit. Tökkää lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari. Kaada vuokaan 1 dl punaviiniä.
Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 60 astetta (muistaakseni tähän kului aikaa noin 45-60 minuuttia.) Valele paistia kerran-pari paistoliemellä paistamisen aikana. Ota paisti pois uunista ja kääri folioon noin 45 minuutiksi.
Tällä välin ehdit kypsentää uunijuurekset.
UUNIJUUREKSET
4 Rosamundaa
4 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 keskikokoinen lanttu
4 punajuurta
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
gourmetsuolaa
mustapippuria myllystä
Kuori ja kuutioi juurekset. Sekoita ainekset uunipellillä ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
SHERRY-PUNAVIINIKASTIKE
nokare voita
1 iso punasipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
1 porkkana
1 palsternakka
2 dl puolikuivaa sherryä
2 dl Demi Glace-kastikepohjaa
2 tummaa fondikuutiota
3 laakerin lehteä
3 rkl muscovadosiirappia
2 rkl viikunabalsamicoa
1/2-1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
muutama oksa tuoretta timjamia
muutama oksa tuoretta rosmariinia
Silppua punasipuli ja kuullota sitä hetki voissa, jotta se pehmenee. Kuori ja viipaloi kasvikset ja lisää kattilaan.
Lisää punaviini ja sherry.
Mittaa loput ainekset kattilaan ja keitä puolisen tuntia.
Siivilöi puhtaaseen kattilaan ja suurusta tarvittaessa, itse en suurustanut.
Suurustaminen: Sekoita 1 rkl maissijauhoja ja 1/2 dl kylmää vettä. Lisää suurus ohuena nauhana siivilöidyn kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja lisää halutessasi vielä nokare voita kiiltoa antamaan.
Viinilasillinen: Casa Santos Lima Fortíssimo
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.