22519202_494399054255441_465099754712806

PORKKANAINEN PATALEIPÄ

 

6-7 dl sämpyläjauhoja 

1 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

3  1/2 dl vettä

1 rkl siirappia 

2 porkkanaa hienoksi raastettuna

 

 

 

Mittaa pari desiä sämpyläjauhoja kulhoon ja sekoita joukkoon kuivahiiva ja suola. Lisää vesi ja sekoita joukkoon myös siirappi ja porkkanaraaste. Lisää loput jauhot desi kerrallaan ettei taikinasta tule liian kovaa. Älä vaivaa taikinaa turhaan.

Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja liinalla ja anna nousta huoneenlämmössä 12-18 tuntia. 

12-18 tunnin kuluttua kumoa taikina runsaasti jauhotetulle pöydälle. Nostele taikina palloksi, mutta älä vaivaa, peitä liinalla. Laita pata tyhjään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kun uuni on 225 asteinen, ota pata pois uunista ja nosta taikina pataan. Pataa ei arvitse voidella. 

Laita kansi päälle ja pata uuniin. 30 minuutin kuluttua poista kansi, jotta leivän pinta saa väriä. Anna paistua ilman kantta 15 minuuttia.

Kumoa leipä padasta heti, kun otat sen uunista, muuten se jää helposti kiinni pataan. Anna jäähtyä ritilän päällä ennen leikkaamista.