19225798_440942429601104_431347401024292

HAMPURILAISSÄMPYLÄT

8 kpl 

 

noin 8 dl sämpyläjauhoja (tai hiukan enemmän jos taikina vaikuttaa liian löysältä)

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1/2 dl sokeria

2 1/2 dl vettä

1/2 dl täysmaitoa

60 g voita sulatettuna

1 kananmuna

 

 

 

pinnalle:

1 kananmuna,  vatkaa rakenne rikki

seesamin siemeniä

 

 

 

Mittaa monitoimikoneen kulhoon 5 dl sämpyläjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri. Käynnistä kone ja anna käydä niin kauan kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. 

Lämmitä vesi ja maito noin 40-45 asteiseksi, eli se saa olla selvästi kädenlämpöä lämpimämpää jotta kuivahiiva alkaa toimia. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon voisula ja kananmuna ja vaivaa sekaisin. Lisää loput sämpyläjauhot desi kerrallaan. Kaikkia jauhoja ei kannata lisätä kerralla, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä osat pulliksi. Anna kohota vielä pellillä liinan alla 30-60 minuuttia. 

Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja voitele sämpylät. Ripottele pinnalle seesamin siemeniä. 

Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. 

Anna jäähtyä hetki ennen kuin halkaiset sämpylät.

 

 

 

 

 

Valitse alla olevista majoneeseista kumman haluat ja tee se valmiiksi jääkaappiin maustumaan.

 

 

 

 

VAMPYREE-MAJONEESI

 

100 g maustamatonta  majoneesia 

1 rkl Vampyreetä

 

 

 

 

 

Sekoita  Vampyree majoneesin joukkoon ja  anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

 

 

 

 

 

BBQ-MAJONEESI

 

100 g majoneesia

1 iso valkosipulinkynsi puristettuna

1 tl savustettua paprikajauhetta

1 tl Poppamies Burger & Ribs Rub-mausteseosta

ripaus suolaa 

ripaus sokeria 

mustapippuria myllystä

1 rkl Poppamies Mex Mex Nacho Habanero-viipaleita silputtuna

 

 

 

 

Sekoita ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

 

 

 

 

 

HUNAJAISET SIPULIRENKAAT 

 

4 kesäsipulia renkaina

2 rkl voita

1 rkl oliiviöljyä 

2 rkl juoksevaa hunajaa 

1 tl suolaa 

 

 

 

Paista sipulirenkaita miedolla lämmöllä voin ja oliiviöljyn seoksessa noin 10-15 minuuttia, kunnes sipulirenkaat pehmenevät. Lisää hunajaa ja suolaa maun mukaan.

 

 

 

 

 

PIHVIT

(2 kpl)

 

300 g pihvisonnin jauhelihaa

3 rkl yhden tähden jallua

3/4 tl suolaa

3/4 tl mustapippurirouhetta

1 1/2 tl Poppamies Burger & Ribs Rub-mausteseosta 

1 kananmuna

 

 

 

 

lisäksi:

4 siivua cheddar-sulatejuustoa

 

 

 

 

 

liekitykseen:

3 rkl yhden tähden jallua 

 

 

 

 

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Muovaile kostutetuin käsin massasta kaksi pihviä. Kuumenna valurautapannu ja paista voissa molemmin puolin.

 

Me paistoimme pihvitt kaasugrillin keittolevyllä, jotta liekitys saatiin hoidettua ulkona, kaukana liesituulettimesta. Mikäli liekität sisätiloissa, muista kytkeä liesituuletin pois päältä.

 

Parhaiten liekitys onnistuu, kun käytät sytyttämiseen "tohotinta", eli creme bruleen pinnan paahtamiseen tarkoitettua kaasupoltinta, mutta sytyttäminen onnistuu myös tulitikulla, mikäli tuulenpuuska ei satu yllättämään juuri kriittisellä hetkellä ja sammuta tulitikkua.

 

Sytytä tohotin valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja tuikkaa se samantien palamaan.

Liekit nousevat lähes metrin korkeuteen, mutta hiipuvat nopeasti.

 

 

Jos käytät tulitikkua, sytytä tulitikku valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja heitä palava tulitikku  heti perään. Jos sytytät tulitikun vasta kaadettuasi alkoholin pannulle, alkoholi ei välttämättä enää syty. Myös kynttilän sytyttämiseen tarkoitetut täytettävät sytyttimet kannattaa tässä tapauksessa unohtaa, sillä pannusta nousee niin paljon höyryä ettei sytytin toimi. Testattu on tämäkin 😁.

 

 

 

 

 

19146215_440942509601096_453774475770603

 

 

19146151_440942482934432_745999727869426

 

 

19247878_440942462934434_147208685544294

Kun liekki on sammunut, aseta kummallekin pihville viipale cheddar-sulatejuustoa. Juusto saa lämmetä, muttei muuttua valuvaksi. 

 

 

18699870_430533023975378_393078297103787

 

 

Kokoa burgerit, grillaa sämpylöiden leikkuupinnat.  Aseta sämpylän kansipuolelle viipale cheddar-sulatejuustoa. Sivele sämpylöiden pohjapuolikkaat majoneesilla ja jaa päälle puolet hunaja-sipulirenkaista. Nosta päälle cheddar-sulatejuustolla kuorrutetut pihvit, sivele pintaan vielä majoneesia asettele päälle loput sipulit ja nosta sämpylän kansipuoli päälle. Tarjoile heti vaikkapa punaviinin kera.

 

 

19149300_440942416267772_370017695405356

Tällä kertaa lasissa Mayu Reserva Syrah Appassimento. Oli todella  hyvä  viini  ja  sopi  mainiosti  tämän  burgerin  kaveriksi  ja  toimii varmasti myös monie erilaisten grilliherkkujen kanssa.