18195022_418478158514198_198770511192487

Vappuaaton aamuna maassa oli tuuman verran lunta, mutta nopeasti se sää muuttuu. Vapunpäivänä oli niin upea ilma että ateria nautittiin ulkona terassilla. 

 

 

 

LIEKITETTYÄ KAURIIN ULKOFILEETÄ

 

2 kauriinvasan ulkofileetä

suolaa myllystä 

mustapippuria myllystä 

voita 

 

 

 

liekitykseen:

1/2 dl yhden tähden jallua

 

 

 

Mausta fileet kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna valurautapannu ja paista fileet voissa haluamasi kypsyisiksi, itse tykkään jättää lihan mediumiksi.

 

18221876_418478201847527_898445655758973

Me paistoimme fileet kaasugrillin keittolevyllä, jotta liekitys saatiin hoidettua ulkona, kaukana liesituulettimesta. Mikäli liekität sisätiloissa, muista kytkeä liesituuletin pois päältä.

 

Parhaiten liekitys onnistuu, kun käytät sytyttämiseen "tohotinta", eli creme bruleen pinnan paahtamiseen tarkoitettua kaasupoltinta, mutta sytyttäminen onnistuu myös tulitikulla, mikäli tuulenpuuska ei satu yllättämään juuri kriittisellä hetkellä ja sammuta tulitikkua.

 

Sytytä tohotin valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja tuikkaa se samantien palamaan.

Liekit nousevat lähes metrin korkeuteen, mutta hiipuvat nopeasti.

 

 

Jos käytät tulitikkua, sytytä tulitikku valmiiksi, kaada jaloviina pannulle ja heitä palava tulitikku  heti perään. Jos sytytät tulitikun vasta kaadettuasi alkoholin pannulle, alkoholi ei välttämättä enää syty. Myös kynttilän sytyttämiseen tarkoitetut täytettävät sytyttimet kannattaa tässä tapauksessa unohtaa, sillä pannusta nousee niin paljon höyryä ettei sytytin toimi. Testattu on tämäkin 😁.

 

 

18268092_418478175180863_342226228847095

Kun liekit ovat sammuneet, kääri fileet vielä noin 10-15 minuutiksi folioon vetäytymään.

 

 

 

 

JALLUKASTIKE

 

1 prk (2 dl) Demi Glace

1 rkl hunajasinappia (Dijon-hunajasinappi käy myös)

1 Fond du Chef Rich Beef-fondikuutio

2 dl kuohukermaa

1 rkl vehnäjauhoja + tilkka kuohukermaa

1 tl mustapippurirouhetta

1/2 tl suolaa

1/2 dl yhden tähden jallua

 

 

 

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja anna kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

 

 

 

 

HASSELBACKAN PERUNAT

 

8 Rosamundaa

suolaa myllystä

valkopippuria myllystä

jokaiselle perunalle nokare voita

 

 

 

 

pinnalle:

noin 1/2 dl raastettua manchego-juustoa

noin 1/2 dl panko-jauhoja

 

 

 

 

Kuori perunat ja viipaloi ne siten, että viipaleet jäävän pohjasta kiinni toisiinsa. Laita perunat vuokaan ja pyöräytä mausteeksi suolaa ja valkopippuria myllystä. Laita jokaiselle perunalle nokare voita ja kypsennä 200 asteisessa uunissa 1-1 1/2 tuntia, perunoiden koosta riippuen. Kypsyys kannattaa tarkistaa esim. cocktailtikulla.

Sekoita manchegoraaste ja panko-jauhot keskenään ja ripottele seos perunoiden pinnalle kypsennyksen loppuvaiheessa.

 

 

18268146_418478125180868_103398681280459

Viinilasillinen: Soprasasso Amarone della Valpolicella, oli todella hyvä viini ja sopi erittäin hyvin tälle ruoalle, mutta on herkullinen ihan sellaisenaankin nautiskeluviininä.