16387292_373069669721714_369093450286211

SITRUUNARISOTTO 

 

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

nokare voita

loraus oliiviöljyä

1 sitruunan raastettu kuori + mehu

3 dl risottoriisiä

2 dl kuivaa valkoviiniä

8 dl kasvislientä (2 kasvisliemikuutiota + 8 dl kiehuvaa vettä)

2 dl vastaraastettua parmesaania

1 tl suolaa

2 tl juoksevaa hunajaa

nokare voita (noin 2 rkl)

mustapippuria myllystä

 

 

 

tarjoiluun:

paahdettuja pinjansiemeniä

vastaraastettua parmesaania

raastettua sitruunankuorta

 

 

 

Pese sitruuna huolellisesti. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla ja siirrä ne kulhoon jäähtymään.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kiehauta 8 dl vettä ja liuota siihen 2 kasvisliemikuutiota. Kuumenna sitten pinnoitetussa kasarissa nokare voita ja loraus oliiviöljyä ja kuullota sipuleita hetki miedolla lämmöllä. Lisää sitten risottoriisi ja kuullota myös sitä hetki. Lisää kasariin myös sitruunan kuori ja mehu. Kaada riisin sekaan sitten valkoviini ja anna kiehua rauhallisesti hämmentäen, kunnes lähes kaikki viini on imeytynyt riisiin.

Ala sitten lisätä kasvislientä riisin sekaan desi tai pari kerrallaan. Hämmennä risottoa koko ajan. Lisää kasvislientä erissä kunnes kaikki kasvisliemi on käytetty. Tämä vaihe kestää noin parikymmentä minuuttia, eli niin kauan kunnes riisi alkaa olla kypsää (purutuntumaa saa kuitenkin vähän jäädä) ja risoton rakenne kermainen ja valuva.

Lisää risottoon lopuksi reilusti parmesaaniraastetta, maun mukaan suolaa, hunajaa ja mustapippuria myllystä sekä nokare voita. Anna risoton maustua pari minuuttia kannen alla (älä jätä tätä vaihetta väliin!).
Tarjoa risotto heti paahdettujen pinjansiementen ja parmesanraasteen kera.

 

Tällä kertaa valmistin risoton glaseerattujen kanankoipien lisukkeeksi, mutta risotto sopii erinomaisesti myös kalan lisukkeeksi.

 

 

 

KANANKOIPIA UUNISSA

 

6 kpl broilerin koipireisiä

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

 

 

 

glaseeraus:

200 g voita sulatettuna 

4 rkl juoksevaa hunajaa 

2 sitruunan raastettu kuori + mehu

6 valkosipulinkynttä puristettuna 

2 tl suolaa 

2 tl mustapippurirouhetta

2 Lemon Drop-chiliä silputtuna (poista siemenet)

nippu tuoretta basilikaa silputtuna

 

 

 

Mausta koipireidet molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Sivele pintaan kerros glaseerauskastiketta ja nosta vuoka 175 asteiseen uuniin. Glaseeraa koipia 10-15 minuutin välein niin kauan kuin marinadia riittää ja koivet ovat kypsiä. Koipien kypsennykseen menee noin 60-75 minuuttia.

 

16426257_373069676388380_241824344302472

Viinilasillinen: Yalumba Y Series Riesling