16806959_384092485286099_752285332545529

NYHTÖHIRVI

 

2 kg hirven lapaa  

3 isoa sipulia lohkoina

8 valkosipulinkynttä viipaloituna

2 porkkanaa

1 palsternakka

2 rkl Falksalt Gourmet herkkutattisuolaa

1 rkl mustapippurirouhetta

5 laakerinlehteä

2 tummaa fondikuutiota

1 ruukku tuoretta timjamia

1 pint tummaa lagerolutta

 

 

 

Laita kaikki ainekset pataan. Nosta kansi päälle ja kypsennä 110 asteisessa uunissa yön yli, noin 8 tuntia, kunnes liha on niin mureaa ja kypsää että se hajoaa jo tuimasta katseesta =D. Riivi liha haarukan ja veitsen avulla. 

Itse sekoitin riivityn lihan sekaan hieman jallukastiketta joka sopikin tähän erinomaisesti.

 

 

 

 

HAMPURILAISSÄMPYLÄT

8 kpl 

 

noin 10 dl sämpyläjauhoja

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1/2 dl sokeria

2 1/2 dl vettä

1/2 dl täysmaitoa

60 g voita sulatettuna

1 kananmuna

 

 

pinnalle:

1 kananmuna,  vatkaa rakenne rikki

seesamin siemeniä

 

 

Mittaa monitoimikoneen kulhoon 6 dl sämpyläjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri. Käynnistä kone ja anna käydä niin kauan kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. 

Lämmitä vesi ja maito n. 40-45 asteiseksi, eli se saa olla selvästi kädenlämpöä lämpimämpää jotta kuivahiiva alkaa toimia. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon voisula ja kananmuna ja vaivaa sekaisin. Lisää loput sämpyläjauhot desi kerrallaan. Kaikkia jauhoja ei kannata lisätä kerralla, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä osat pulliksi. Anna kohota vielä pellillä liinan alla 30-60 minuuttia. 

Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja voitele sämpylät. Ripottele pinnalle seesamin siemeniä. 

Paista 200 asteisessa uunissa noin  20 minuuttia. 

Anna jäähtyä hetki ennen kuin halkaiset sämpylät.

 

 

 

PUNAVIINISIPULIT

 

3 isoa punasipulia renkaina

3 dl punaviiniä

3/4-1 dl muscovadosiirappia 

noin 1/2 tl suolaa

 

 

Laita sipulirenkaat, punaviini ja muscovadosiirappi kannelliseen, pinnoitettuun kasariin. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes neste on imeytynyt ja sipulit ovat karamellisoituneet. Tähän menee noin 60 minuuttia. Mausta suolalla, maista ja lisää vielä siirappia ja suolaa tarvittaessa.

 

 

 

LISÄKSI:

Aura-juustoa

Poppamiehen paahdettu valkosipuli-majoneesia

rapeaksi paistettua pekonia

 

 

 

Kokoa burgerit:

Halkaise sämpylät ja paista leikkuupinta voissa parilapannulla.

Täytä sämpylät majoneesilla, nyhtöhirvellä, punaviinisipulilla, Aura-juustolla ja pekonilla.

Tarjoile heti.

 

 

16939700_384092465286101_246413661795545

Viinilasillinen: Dimension Shiraz Malbec 2016, oli tosi hyvä viini vaikka hinta oli vaivaiset 6,97€. Olen saman nimistä, samoista rypäleistä valmistettua ja samanlaisella tuotekuvauksella varustettua viiniä ostanut muutaman kerran viime vuonna, hinta oli silloin muistaakseni 9,99€. Ilmeisesti etiketti on ainut asia, mikä tässä välissä on vaihtunut.

Tämän kuvassa näkyvän pullon ostin testimielessä, koska nimen lisäksi tuotekuvaus ja rypäleet täsmäsivät viime vuonna ostamaani punkkuun. Tämä oli tosiaan ihan yhtä hyvä kuin edeltäjänsä ja siis todellinen löytö omassa hintaluokassaan! Sopi hyvin nyhtöhirviburgerille sekä myös seurusteluviiniksi. Tätä tulee ostettua toistekin.