J%C3%A4lkk%C3%A4ri.jpg

SUKLAAKASTIKE

 

2 dl kuohukermaa

150 g tummaa (80 %) suklaata 

2 rkl Xanté-päärynä-konjakkilikööriä 

1 rkl voita

 

 

Paloittele suklaa kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada se suklaapalojen päälle kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi joukkoon voi. 

 

 

 

LIEKITETTYÄ PÄÄRYNÄÄ

 

2 isoa päärynää

nokare voita

3 rkl vaahterasiirappia

 

 

liekitykseen:

4 cl Xanté-päärynä-konjakkilikööriä

 

 

 

Kuori päärynät, poista siemenkodat ja leikkaa sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Sulata voi valurautapannussa ja sekoita joukkoon vaahterasiirappi. Lisää myös päärynälohkot pannulle. Kääntele päärynälohkoja varovasti lastalla, kunnes ne pehmenevät. Älä kuitenkaan paista liikaa etteivät lohkot hajoa.

Kun päärynälohkot ovat pehmenneet, kaada pannuun 4 cl Xantéa ja tuikkaa se samantien palamaan. Tämä onnistuu parhaiten "tohottimella" eli mm. creme bruleen sokerin paahtamiseen tarkoitetulla kaasupolttimella, mutta jos sellaista ei löydy niin voit käyttää sytyttämiseen myös tulitikkua: Sytytä tulitikku ennen kuin kaadat Xantén pannulle ja heitä palava tulitikku välittömästi pannulle. Jos sytytät tulitikun vasta kaadettuasi alkoholin pannulle, se ei todennäköisesti enää syty. Tulitikussa on myös se huono puoli, mikäli liekität ulkona tai avonaisessa grillikatoksessa, niin tulitikku sammuu takuuvarmasti pienestäkin tuulenvireestä jos tuulee sopivasta suunnasta. Tässä välissä kun yrität sytyttää uutta tulitikkua, pannulle kaatamasi alkoholi ehtii haihtua eikä se enää syty.

Myös kynttilän sytyttämiseen tarkoitetut sytyttimet kannattaa tässä tapauksessa unohtaa, sillä pannusta nousee niin paljon höyryä ettei sytytin toimi.

Anna liekin palaa loppuun ja tarjoile päärynät heti vaniljajäätelön ja suklaakastikkeen kera.

 

 

 

LIEKITETTYÄ PÄÄRYNÄÄ, SUKLAAKASTIKETTA JA VANILJAJÄÄTELÖÄ

 

Carte d'or vaniljajäätelöä

Xanté-liekitettyä päärynää

tummaa suklaakastiketta

rouhittuja saksanpähkinöitä

 

Liekitys.jpg