Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2015%2

UUDEN VUODEN MENU

 

alkumalja: Taittinger Réserve Champagne Brut

 

pääruoka: Poron paahtopaisti

                   Valkosipuli-kermaperunat

                   Sherry-punaviinikastike

               Hedelmäinen Aura-juustosalaatti

               Botter Amarone 

 

jälkiruoka: Shampanjamousse

 

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%201.1.2017%20

 

 

PORON PAAHTOPAISTI MAKUNYSTYRÄN TAPAAN

 

1 poron paahtopaisti (noin 650 g)

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

voita paistamiseen 

1 tl kuivattua timjamia

muutama oksa tuoretta timjamia tai rosmariinia

1 dl punaviiniä

 

 

 

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsentämistä.

Mausta liha suolalla, mustapippurilla ja timjamilla.

Ruskista paisti kauttaaltaan voissa kuumalla pannulla.

Nosta paisti uunivuokaan ja asettele päälle tuoreet yrtit. Tökkää lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari. Kaada vuokaan 1 dl punaviiniä.

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2015%2

 

Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 60 astetta (tähän kului aikaa noin 45 minuuttia.) Valele paistia kerran-pari paistoliemellä paistamisen aikana. Ota paisti pois uunista ja kääri folioon noin 45 minuutiksi.

Tällä välin ehdit kypsentää loppuun valkosipuli-kermaperunat.

 

 

 

VALKOSIPULI-KERMAPERUNAT

 

1 kg jauhoisia perunoita (Rosamunda)

6 valkosipulin kynttä hienonnettuna (maun mukaan)

suolaa ja valkopippuria myllystä

4 dl kuohukermaa

 

 

pinnalle:

150 g juustoraastetta (Mustaleima Emmental)

 

 

 

Kuori ja viipaloi perunat. Laita perunaviipaleet voideltuun vuokaan kerroksittain hienonnetun valkosipulin, suolan ja valkopippurin kanssa. Kaada päälle kerma. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 1  1/2 tuntia. Voit välillä vähän sekoitella perunoita. Ripottele pinnalle juustoraaste kypsennyksen loppupuolella.

Tällä kertaa poron paahtopaisti piti myös kypsentää uunissa, joten laitoin perunat ensin 125 asteiseen uuniin jo siksi aikaa kun ruskistin pannulla poronpaistin. Perunat saivat olla 125 asteisessa uunissa paistin kanssa koko paistin kypsennyksen ajan ja kun otin paistin pois uunista, nostin uunin lämpötilan 200 asteeseen ja kypsensin perunoita vielä noin kolmisen varttia, eli sen aikaa kun paisti vetäytyi foliokääreessä. 

 

 

 

SHERRY-PUNAVIINIKASTIKE

 

nokare voita

1 iso punasipuli silputtuna

3 valkosipulinkynttä viipaloituna

1 porkkana

1 palsternakka

2 dl täyteläistä punaviiniä

2 dl puolikuivaa sherryä

2 dl Demi Glace-kastikepohjaa

2 tummaa fondikuutiota

3 laakerin lehteä

3 rkl muscovadosiirappia

2 rkl viikunabalsamicoa 

1/2-1 tl suolaa

1 tl mustapippurirouhetta

muutama oksa tuoretta timjamia

muutama oksa tuoretta rosmariinia

 

 

Silppua punasipuli ja kuullota sitä hetki voissa, jotta se pehmenee. Kuori ja viipaloi kasvikset ja lisää kattilaan.

Lisää punaviini ja sherry.

Mittaa loput ainekset kattilaan ja keitä puolisen tuntia. 

Siivilöi puhtaaseen kattilaan ja suurusta tarvittaessa, itse en suurustanut.

Suurustaminen: Sekoita 1 rkl maissijauhoja ja 1/2 dl kylmää vettä. Lisää suurus ohuena nauhana siivilöidyn kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja lisää halutessasi vielä nokare voita kiiltoa antamaan.

 

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%201.1.2017%20

 

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2015%2

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%201.1.2017%20Ruokia%20ja%20leivonnaisia%201.1.2017%20Ruokia%20ja%20leivonnaisia%201.1.2017%20Ruokia%20ja%20leivonnaisia%201.1.2017%20Ruokia%20ja%20leivonnaisia%201.1.2017%20