Tämä herkku sopii niin Itsenäisyyspäivän aterialle kuin joulupöytäänkin, jos haluaa vaihtelua kinkulle.
PITKÄÄN HAUDUTETTUA HIRVEN LAPAA
1,6 kg hirven luullista lapaa
1 pkt (170 g) Amerikan pekonia
2 isoa punasipulia
6 valkosipulinkynttä silputtuna
1/2 l herkkutatteja viipaloituna (pakastimesta)
nokare voita
2 tl Falksalt Gourmet herkkutattisuolaa
2 tl mustapippurirouhetta
1 rkl viherpippureita rouhittuna
3 laakerinlehteä
2 rkl riistafondi kantarellilla
1 ruukku tuoretta timjamia
6 oksaa tuoretta rosmariinia
2 tlk (pint, Rainbow) tummaa lagerolutta
Hauduta sienisilppua kuivalla pannulla hetki, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois, lisää nokare voita ja paista muutama minuutti, siirrä pataan.
Silppua sipulit (saavat jäädä aika reilun kokoisiksi paloiksi) ja viipaloi valkosipulinkynnet ja kuullota ne voissa pannulla ja siirrä pataan.
Silppua pekonit ja paista ne omassa rasvassaan rapeiksi. Siirrä pataan ja lisää sekaan myös mausteet.
Mausta hirven lapa molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla ja ruskista voissa.
Nosta liha pataan ja laita päälle timjamin ja rosmariininoksat. Kaada päälle tumma lager.
Laita kansi päälle ja kypsennä 110 asteisessa uunissa yön yli eli noin 8 tuntia, kunnes liha on niin kypsää että se hajoaa kevyesti haarukalla painelemalla.
Sivele kypsän lihan pinta lopuksi mallaskastikkeella ja tarjoa loppu kastike lihan ja uunijuuresten kanssa.
MALLASKASTIKE
nokare voita
1 iso punasipuli silputtuna
4 dl vettä
2 dl kaljamaltaita
2 prk Demi Glace-kastikepohjaa
2 tummaa fondikuutiota
2 laakerin lehteä
muutama timjaminoksa
2 rkl viikunabalsamicoa
4 rkl muscovadosiirappia
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
Silppua punasipuli ja kuullota sitä hetki voissa, jotta se pehmenee.
Mittaa loput ainekset kattilaan ja keitä puolisen tuntia.
Siivilöi puhtaaseen kulhoon ja tarjoa pitkään haudutetun hirvenlihan kera.
UUNIJUUREKSET
4 Rosamunda-perunaa
4 porkkanaa
3 palsternakkaa
3 punajuurta
2 pientä lanttua
3 sipulia lohkoina
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
gourmetsuolaa
mustapippuria myllystä
muutama oksa tuoretta timjamia
muutama oksa tuoretta rosmariinia
Kuori ja kuutioi juurekset (sipuli kannattaa lisätä vasta kun muut kasvikset ovat olleet uunissa noin 30 minuuttia).
Sekoita ainekset uunipellillä ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 60 minuuttia.
Yön yli haudutettua hirvenlapaa, uunijuureksia ja mallaskastiketta.
Viinilasillinen: Tarambola
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.