20161014_180934.jpg

Joulukalenterin toisesta luukusta löytyy vinkki Itsenäisyyspäivän herkuttelupöytään. Toki tämä annos sopii minkä tahansa juhlapäivän aterialle tai vaikkapa jouluateriaksi mikäli kinkku ei uppoa. Itselläni on tapana valmistaa aina jotain riistaherkkua Itsenäisyyspäiväksi ja menuun kuuluu luonnollisesti myös vähän parempi viini. Tällä kertaa viiniksi valikoitui todella herkullinen Bottega Amarone, joka tarttui mukaan Tallinnan risteilyltä syyskuussa.

 

 

PERUNATIMBAALIT

12 kpl

 

1 kg Rosamundaa

50 g voita sulatettuna

tuoretta timjamia (noin 1 1/2 rkl nypittyjä lehtiä)

3 valkosipulinkynttä puristettuna

1/2 dl parmesan-raastetta

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

 

 

Kuori perunat ja viipaloi ne leikkurilla hyvin ohuiksi ja laita viipaleet kulhoon. Lisää joukkoon loput ainekset ja kääntele huolellisesti sekaisin. Voitele muffinssipelti voilla ja jaa perunaviipaleet muffinssivuoan koloihin. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 55-60 minuuttia, kunnes perunat ovat kullanruskeita. Nosta muffinssipelti pois uunista ja anna vetäytyä 5-10 minuuttia. 

 

 

 

PUNAVIINIKASTIKE

 

nokare voita

1 pieni punasipuli silputtuna

2 dl täyteläistä punaviiniä

1 dl Demi Glace-kastikepohjaa

1 tumma fondikuutio

1 laakerin lehti

2 rkl Cane Syrup-ruokosokerisiirappia

1 rkl viikunabalsamicoa 

1/2 tl suolaa

mustapippuria myllystä 

 

 

Silppua punasipuli ja kuullota sitä hetki voissa, jotta se pehmenee.

Lisää punaviini ja kiehauta.

Mittaa loput ainekset kattilaan ja keitä puolisen tuntia. 

Siivilöi puhtaaseen kattilaan ja suurusta tarvittaessa, itse en suurustanut.

Suurustaminen: Sekoita 1 rkl maissijauhoja ja 1/2 dl kylmää vettä. Lisää suurus ohuena nauhana siivilöidyn kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja lisää halutessasi vielä nokare voita kiiltoa antamaan.

 

 

 

PEURAN SISÄFILEE

2 peuran sisäfileetä

suolaa ja mustapippuria myllystä

voita paistamiseen

 

 

Ota fileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuumenna pannu ja lisää siihen reilu nokare voita. Mausta fileet suolalla ja mustapippurilla ja paista joka puolelta. Kääri fileet vartiksi folion sisään vetäytymään ja viipaloi sitten.

 

 

 

GRATINOIDUT MUSTAJUURET

 

 

200 g mustajuuria + keitinveteen loraus sitruunamehua ja vähän suolaa

suolaa myllystä 

mustapippuria myllystä 

3 rkl parmesan-raastetta 

2 rkl panko-jauhoja

2 rkl kuohukermaa 

 

 

Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi ja lisää joukkoonloraus sitruunamehua sekä  vähän suolaa. Kuori mustajuuret juoksevan veden alla. Leikkaa mustajuuret 2-3 osaan riippuen siitä kuinka pitkiä mustajuuret ovat. Laita mustajuuret kiehuvaan veteen ja keitä noin 10 minuuttia. Kaada sitren vesi pois ja jäähdytä mustajuuret kylmässä vedessä.

Asettele mustajuuret vierekkäin kevyesti voideltuun uunivuokaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita parmesan-raaste, panko-jauhot ja kuohukerma keskenään ja mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Levitä seos mustajuurten päälle vuokaan.

Gratinoi 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia, kunnes kuorrutus on saanut hieman väriä.

 

Lisäksi lautasella Balsamico-marinoituja punajuuria ja paistettua vuohenjuustoa.

 

20161014_180940.jpg

Viinilasillinen: Bottega Amarone Della Valpolicella, jota valitettavasti ei saa tällä hetkellä Suomesta. Ehdottomasti parhaita punaviinejä, mitä olen maistanut ja sopi täydellisesti peuran sisäfileen kanssa. Täytynee hankkia muutama pullo varastoon seuraavalta risteilyltä.