Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2020.11.2016%

 

 

KAULITTAVA SUKLAAKUORRUTE:

(Löysin ohjeen Kinuskikissa leipoo, tervetuloa juhliin-kirjasta. Lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen vielä tilkan rommia, joka toi DaCapo-konvehdin aromia kuorrutteeseen.)

 

200 g tummaa (80% suklaata)

2 dl vaaleaa siirappia

1 rkl tummaa rommia 

4 dl tomusokeria

 

 

 

KÄPYKAKKU MAKUNYSTYRÄN TAPAAN

 

pohja:

175 g voita

1 1/2 dl kaakaojauhetta

1 dl vahvaa kahvia

2 dl sokeria

3 kananmunaa

1 rkl vaniljasokeria

3 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

 

 

 

kostutukseen:

3 dl vettä

3/4 dl tummaa rommia

1-2 tl sokeria

 

 

 

täyte:

6 dl kuohukermaa 

300 g DaCapo-suklaata

 

 

 

koristeluun:

tomusokeria 

 

 

 

ALOITA KUORRUTTEEN VALMISTAMISELLA: Paloittele suklaa ja sulata se mikrossa sulatusteholla.

Mittaa siirappi kattilaan ja lämmitä sen verran, että se muuttu juoksevammaksi. Älä kuumenna kiehuvaksi. 

Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sulatettu suklaa sekä 1 dl tomusokeria. Lisää joukkoon rommi sekä loput tomusokerista ja kääntele sekaisin.

Laita kattila takaisin liedelle jälkilämpöön, älä laita levyä enää päälle. Sekoittele kunnes seos on tasaista. 

Vuoraa sopivan kokoinen astia leivinpaperilla ja kaada massa siihen. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.

 

 

 

Pohja: Sulata voi kattilassa. Sekoita kaakaojauhe ja kahvi joukkoon vispilällä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita muna-sokerivaahtoon suklaaseos ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (halk. 20-22 cm) ja paista 175 asteessa noin 25 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla. Kumoa pohja ja anna jäähtyä kunnolla. Voit halutessasi paistaa pohjan valmiiksi jo edellisenä päivänä.

 

Kiehauta täytteen kerma kattilassa. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa joukkoon. Sekoittele välillä, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Kaada seos kulhoon, jossa vatkaat sen ja anna jäähtyä jääkaapissa yön yli. Suklaakerman tulee olla tarpeeksi kylmää jotta se vaahtoutuu.

 

Vatkaa kerma vaahdoksi seuraavana päivänä kun alat täyttää kakkua.

 

Vuoraa kelmulla vuoka, jossa paistoit kakun. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja laita kakun päällimmäiseksi tuleva levy vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Kostuta kolmasosalla nesteestä. 

Levitä 1/3 täytteestä vuokaan kakkupohjan päälle. 

Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta sekin kolmasosalla nesteestä. 

Kaada päälle 1/3 täytteestä. Säästä loput 1/3 täytteestä, se levitetään myöhemmin kakun pinnalle kuorrutuksen alle.

Kostuta viimeisen kakkulevyn leikkuupintaa hiukan nesteellä ja nosta sitten täytteen päälle vuokaan leikkuupinta alaspäin. Kostuta lopulla nesteellä. Peitä kelmulla ja anna täytteiden hyytyä yön yli jääkaapissa.

 

Kumoa kakku seuraavana päivänä tarjoilulautaselle. Muotoile kakku kävyn muotoiseksi leikkaamalla reunoista palaset pois, niin että kakun keskusta jää pisaran muotoiseksi. Asettele pois leikatut palat pisaran muotoisen palan päälle, jotta saat kakun pintaan pyöreyttä.

 

 

Levitä kakun pinnalle loppu suklaakerma.

Kauli kuorrute muutaman millin paksuiseksi levyksi ja painele kuorrute kakun pinnalle.

HUOM! Käytä kauliessa reilusti tomusokeria, jotta massa ei tartu kiinni alustaan ja kaulimeen. Massan kaulimisen jälkeen kannattaa olla nopea, niin se on helpompi asetella kakun päälle. Massa muuttuu huoneenlämmössä nopeasti liian pehmeäksi

 

Leikkaa saksilla suomut kävyn pintaan. Siivilöi kakun pintaan tomusokeria.