Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2016%2

HASSELBACKAN PUNAJUURET

 

6 reilun kokoista punajuurta

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

juoksevaa hunajaa

nokare voita jokaisen punajuuren päälle

tuoretta timjamia

 

 

lisäksi:

noin 50 g vastaraastettua parmesaania

 

 

Kuori punajuuret ja leikkaa niihin syviä viiltoja puolen sentin välein lähes pohjaan asti, varo kuitenkin ettet leikkaa liian syvään ja katkaise punajuurta. Laita punajuuret vuokaan. Valuta jokaiselle punajuurelle juoksevaa hunajaa sekä oliiviöljyä ja pyöräytä mausteeksi suolaa ja mustapippuria myllystä. Asettele punajuurien päälle myös muutama timjaminoksa.

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2016%2

 

Kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes punajuuret ovat kypsiä, eli noin 45 minuuttia. Ripottele punajuurille reilusti parmesanraastetta kypsennyksen loppuvaiheessa.

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2016%2

 

 

 

TIMJAMIPORKKANAT 

 

3 porkkanaa

nokare voita

juoksevaa hunajaa

suolaa ja mustapippuria myllystä

tuoretta timjamia

 

 

Kuori ja viipaloi porkkanat ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Älä keitä liian pehmeäksi, purutuntumaa saa vähän jäädä. Valuta ja paista voin ja hunajan kanssa pannulla. Riivi sekaan timjaminlehdet ja mausta suolalla ja mustapippurilla. 

 

 

 

PALSTERNAKKAPYREE

 

800 g palsternakkaa 

4 rkl voita 

1  1/2 dl kuohukermaa 

suolaa

 

 

Kuori ja kuutioi palsternakat. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuumenna kerma ja voi. Kaada palsternakkojen keitinvesi pois ja soseuta palsternakat monitoimikoneessa. Kaada kuumaa kerma-voiseosta ohuena nauhana palsternakkasoseen joukkoon koneen käydessä. Tarkkaile koostumusta, kaikkea kerma-voiseosta ei tarvitse välttämättä käyttää. Mausta maun mukaan suolalla.

 

 

 

SHERRY-PUNAVIINIKASTIKE

 

nokare voita

1 iso punasipuli silputtuna

3 valkosipulinkynttä viipaloituna

1 porkkana

1 palsternakka

2 dl täyteläistä punaviiniä

2 dl puolikuivaa sherryä

2 dl Demi Glace-kastikepohjaa

2 tummaa fondikuutiota

3 laakerin lehteä

3 rkl muscovadosiirappia

2 rkl viikunabalsamicoa 

1/2-1 tl suolaa

1 tl mustapippurirouhetta

muutama oksa tuoretta timjamia

muutama oksa tuoretta rosmariinia

 

 

Silppua punasipuli ja kuullota sitä hetki voissa, jotta se pehmenee. Kuori ja viipaloi kasvikset ja lisää kattilaan.

Lisää punaviini ja sherry.

Mittaa loput ainekset kattilaan ja keitä puolisen tuntia. 

Siivilöi puhtaaseen kattilaan ja suurusta tarvittaessa, itse en suurustanut.

Suurustaminen: Sekoita 1 rkl maissijauhoja ja 1/2 dl kylmää vettä. Lisää suurus ohuena nauhana siivilöidyn kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja lisää halutessasi vielä nokare voita kiiltoa antamaan.

 

 

 

PORON SISÄFILEE

 

2 poron sisäfileetä

voita paistamiseen

suolaa myllystä

ripaus mustapippuria myllystä 

 

 

Ota fileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paista fileet voissa kuumalla pannulla joka puolelta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna fileiden vetäytyä folioon käärittynä noin 15 minuuttia ennen viipaloimista.

 

 

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2016%2

 

Viinilasillinen: Amarone Cent´Anni, jonka ostimme Tallinnan risteilyltä.