NYHTÖPEURA
1 kg peuran lapaa
liemi:
3 porkkanaa (kuori ja leikkaa muutamaan osaan)
1 palsternakka (kuori ja leikkaa muutamaan osaan)
2 isoa punasipulia lohkoina
8 valkosipulin kynttä
1/2 dl muscovadosiirappia
2 tummaa fondikuutiota
2 dl Demi Glace
2 laakerinlehteä
2 tl mustapippurirouhetta
2 tl suolaa
1 rkl kokonaisia viherpippureita
3 dl puolikuivaa sherryä
1 ruukku tuoretta timjamia
5 oksaa tuoretta rosmariinia
siivilöidyn liemen suurustukseen:
2 rkl vehnäjauhoja
tilkka vettä
Laita kaikki ainekset pataan. Nosta kansi päälle ja kypsennä 110 asteisessa uunissa yön yli, noin 8 tuntia, kunnes liha on niin mureaa ja kypsää että se hajoaa jo tuimasta katseesta =D. Riivi liha haarukan ja veitsen avulla.
Siivilöi liemi kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes kastike sakenee.
Itse sekoitin noin puolet kastikkeesta riivityn lihan joukkoon ja lopun kastikkeen laitoin pakastimeen odottamaan seuraavaa kertaa kun meillä syödään peuran tai hirven lihaa vaikkapa pihvinä tai lihapullina.
HAMPURILAISSÄMPYLÄT
8 kpl
noin 10 dl sämpyläjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vettä
1/2 dl täysmaitoa
60 g voita sulatettuna
1 kananmuna
pinnalle:
1 kananmuna, vatkaa rakenne rikki
seesamin siemeniä
Mittaa monitoimikoneen kulhoon 6 dl sämpyläjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri. Käynnistä kone ja anna käydä niin kauan kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin.
Lämmitä vesi ja maito n. 40-45 asteiseksi, eli se saa olla selvästi kädenlämpöä lämpimämpää jotta kuivahiiva alkaa toimia. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon voisula ja kananmuna ja vaivaa sekaisin. Lisää loput sämpyläjauhot desi kerrallaan. Kaikkia jauhoja ei kannata lisätä kerralla, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä osat pulliksi. Anna kohota vielä pellillä liinan alla 30-60 minuuttia.
Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja voitele sämpylät. Ripottele pinnalle seesamin siemeniä.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki ennen kuin halkaiset sämpylät.
PUNAVIINISIPULIT:
3 isoa punasipulia renkaina
3 dl punaviiniä
3/4-1 dl muscovadosiirappia
noin 1/2 tl suolaa
Laita sipulirenkaat, punaviini ja muscovadosiirappi kannelliseen, pinnoitettuun kasariin. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes neste on imeytynyt ja sipulit ovat karamellisoituneet. Tähän menee noin 60 minuuttia. Mausta suolalla, maista ja lisää vielä siirappia ja suolaa tarvittaessa.
LISÄKSI:
Aura-juustoa
Hellmann's valkosipulimajoneesia
rapeaksi paistettuja pekonisiivuja
Kokoa burgerit:
Halkaise sämpylät ja paista leikkuupinta voissa parilapannulla.
Täytä sämpylät majoneesilla, nyhtöpeuralla, Aura-juustolla ja pekonilla.
Tarjoile hyvän punaviinin kera.
Viinilasillinen: Herkullinen tämän syksyn kausiviini Tarambola, mutta myös esimerkiksi Quinta das Setencostas sopii tälle ruoalle mainiosti.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.