Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2026.3.2016%2

SHERRY-PUNAVIINILIEMESSÄ HAUDUTETTUA KARITSANPOTKAA

 

3 karitsanpotkaa (noin 1 kg yhteensä)

valkosipuli-rosmariinisuolaa (Maldon)

mustapippuria myllystä 

rosmariinin makuista oliiviöljyä

voita

3 porkkanaa 

2 isoa punasipulia 

8 valkosipulin kynttä 

1/2 dl muscovadosiirappia 

2 tummaa fondikuutiota

1 prk Demi Glace 

2 laakerinlehteä 

1 rkl viherpippureita rouhittuna 

1 tl mustapippurirouhetta 

3 dl puolikuivaa sherryä 

3 dl täyteläistä punaviiniä 

1 ruukku tuoretta timjamia

5 oksaa tuoretta rosmariinia 

 

 

siivilöidyn liemen suurustukseen:

2 rkl maissijauhoja 

tilkka kylmää vettä

 

 

Ota lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mausta potkat joka puolelta rosmariini-valkosipulisuolalla ja mustapippurilla. Kuumenna paistinpannu ja laita siihen nokare voita ja loraus öljyä. Ruskista potkat joka puolelta ja siirrä pataan.

 

Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja palouttele sipulit. Kuori ja viipaloi myös valkosipulin kynnet. Paista kasviksia voi-öljyseoksessa, kunnes ne hieman pehmenevät ja siirrä ne pataan lihojen päälle. Lisää pataan myös Demi Glace, fondikuutiot, laakerinlehdet, mausteet, sherry, punaviini ja tuoreet yrtit.

 

Laita kansi päälle ja nosta pata 150 asteiseen uuniin 3-4 tunniksi. 

Kun liha on niin kypsää että se irtoaa itsestään luista, nosta lihat varovasti pois padasta lautaselle. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan. Sekoita maissijauho vesitilkkaan ja sekoita suurus siivilöidyn liemen joukkoon. Kiehauta ja tarjoile heti.

 

 

PERUNA-PALSTERNAKKAMUUSI

 

2 palsternakkaa (300 g)

6 Rosamundaa (800 g)

50 g voita

noin 1 dl täysmaitoa

suolaa

 

 

Kuori ja kuutioi perunat ja palsternakat. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta sähkövatkaimella.  Vatkaa joukkoon voi ja lisää lopuksi maitoa sen verran että saat sopivan jämäkän muusin. Mausta suolalla.

 

Lisukkeeksi tein Hedelmäisen Aura-juustosalaatin.

 

Viinilasillinen: Zenato Ripassa Valpolicella Superiore.