Ruokia%20ja%20leivonnaisia%20lokakuu%202

KAULITTAVA LAKSITSIKUORRUTE

 

600 g lakritsifudgeja (irtokarkkihyllystä)
½ dl kuohukermaa



Laita paloitellut lakritsifudget ja kerma pinnoitettuun kattilaan.

Kuumenna keskilämmöllä (esim. asteikolla 1-6 taso 4) välillä sekoitellen. Pilko fudgeja lastalla kun ne alkavat pehmetä ja sulaa. Sekoittele, kunnes seos on tasaista ja siirrä kattila samantien pois liedeltä ettei seos sitkisty.

Vuoraa lämmönkestävä astia leivinpaperilla ja kaada seos siihen. Nosta jääkaappiin ja anna kovettua yön yli. Kuorrutteen voi tehdä valmiiksi jo vaikkapa muutama päivä etukäteen.

 

 

LAKRITSITÄYTE

 

125 g Kick-lakritsitoffeeta paloiteltuna

1 1/2 dl kuohukermaa

1 1/4 dl kuohukermaa vaahdotettuna

 

Laita paloitellut lakritsitoffeet ja kerma (1 1/2 dl) pinnoitettuun kattilaan. Keitä välillä sekoitellen, kunnes toffeet ovat sulaneet ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos valmiiksi kulhoon, jossa vatkaat sen vaahdoksi. Laita kulho yöksi jääkaappiin, sillä kermaseoksen tulee olla tarpeeksi kylmää, jotta se vaahtoutuu.

Vatkaa kerma (1 1/4 dl) vaahdoksi ja sen jälkeen vatkaa jäähtynyt lakritsi-kermaseos vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään. 

 

Kuorrutteen ja täytteen ohjeet löysin Kinuskikissalta.

 

 

RIFFI RAFFI-KAKKU

 

pohja:

4 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

 

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään, siivilöi vaahdon joukkoon ja kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (halkaisija 20 cm) ja paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jos pohja näyttää tummuvan liikaa, laita päälle leivinpaperi. Pohja kannattaa paistaa päivää ennen täyttämistä, niin se ei murene niin paljon leikattaessa.

 

 

kostutus:

4 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa 

 

 

KORISTELUUN:

Riffi Raffi (muovailtu marsipaanista)

nuotti- ja nuottiavainkoristeita (marsipaanista pikkuleipämuotilla)

sokerikuorrutetta tuubista koristeiden kiinnittämiseen

vihreitä nonparelleja

 

 

Vuoraa kelmulla vuoka, jossa paistoit kakun. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja laita kakun päällimmäiseksi tuleva levy vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Kostuta kolmasosalla nesteestä. Levitä puolet lakritsitäytteestä kakkupohjan päälle.

Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta sekin kolmasosalla nesteestä. Levitä päälle loput lakritsitäytteestä.

Kostuta viimeisen kakkulevyn leikkuupintaa hiukan nesteellä ja nosta sitten täytteen päälle vuokaan leikkuupinta alaspäin. Kostuta lopulla nesteellä. Peitä kelmulla ja anna makujen tasaantua yön yli jääkaapissa.

Kumoa kakku seuraavana päivänä tarjoilulautaselle.

Levitä pinnalle ohut kerros kermavaahtoa.
 
 
 

KAKUN KUORRUTTAMINEN:

Ota massa huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen kaulimista. Näin massa pehmenee ja kauliminen helpottuu. Voit painella massaa alustaa vasten ennen kaulimista.

Kauli lakritsikuorrute muutaman millin paksuiseksi levyksi.
 
Käytä kauliessa tomusokeria, jotta massa ei tartu kiinni alustaan ja kaulimeen. Nosta levy kakun päälle ja painele se tiiviisti kakun pintaan, ettei kuorrutteen alle jää ilmakuplia. Leikkaa ylimääräinen massa kakun alareunan mukaan.
 

Kiinnitä koristeet kakun pintaan sokerikuorrutteella.