Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2027.12.2015%

PAAHDETUT JA MARINOIDUT PUNAJUURET

 

6 pienehköä punajuurta

karkeaa merisuolaa

 

 

marinadi:

2 rkl viikuna-balsamicokastiketta (Stockmann)

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl juoksevaa hunajaa

1/2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1/2 tl kuivattua timjamia

 

 

Pese punajuuret huolellisesti juuresharjalla ja pistele haarukalla. Levitä merisuolaa parin-kolmen sentin kerros uunivuoan pohjalle. Asettele punajuuret suolan päälle. Paahda uunissa 200 asteessa noin tunnin verran tai kunnes punajuuret ovat kypsiä. Anna rauhassa jäähtyä. Kuori punajuuret, puolita ja leikkaa kuutioiksi.

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kääntele punajuurikuutiot joikkoon. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

 

 

AURA-JUUSTOMOUSSE

75 g Aura-juustoa

2 rkl kuohukermaa

3/4 dl kuohukermaa vaahdotettuna

mustapippuria myllystä

 

 

Murenna Aura-juusto kulhoon ja lisää sekaan 2 rkl kermaa. Painele ja sekoittele esim. haarukan avulla kunnes seos on tasaista. Vatkaa loppu kerma vaahdoksi ja sekoita Aura-juustotahna joukkoon. Mausta mustapippurilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

 

 

PALSTERNAKKALAATIKKO

 

4 annosta
 

 

1 pienehkö sipuli 

nokare voita 

550 g palsternakkaa

300 g perunaa (Rosamunda)

1 kasvisliemikuutio

1 l vettä (sen verran että kasvikset peittyy)

1 kananmuna

1 dl kuohukermaa

2 rkl korppujauhoja

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1/2 tl jauhettua inkivääriä

mustapippuria myllystä

ripaus muskottipähkinää

 

 

pinnalle:

1/2 dl korppujauhoja

muutama voinokare 

 

 

Kuori silppua sipuli, kuullota voissa kattilassa. Kuori ja kuutioi myös palsternakat ja perunat. Lisää kuutiot, vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan ja keitä kypsiksi. Jätä keitinvedestä noin 1/2 dl kasvisten sekaan ja kaada loput pois. Soseuta kypsät kasvikset ja anna seoksen jäähtyä.


Sekoita kerma ja korppujauhot keskenään ja anna turvota muutama minuutti. Sekoita joukkoon kananmuna. Kaada sekaan kasvissose. Lisää myös siirappi ja mausteet, sekoita ja tarkista maku. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia.

 

 

PORTVIINIKASTIKE

 

1 dl Demi Glace

1 1/2 dl portviiniä

1/2 dl täyteläistä punaviiniä

2 rkl karpalohyytelöä

1 rkl riistafondia

1 tl kuivattua timjamia

mustapippuria myllystä

suolaa myllystä

 

 

suurus:

1 rkl maizenaa + tilkka vettä

 

 

Mittaa ainekset pieneen kattilaan ja keitä puolisen tuntia. Suurusta ja tarjoile esimerkiksi peuran sisäfileen kera.

 

 

PEURAN SISÄFILEE

2 peuran sisäfileetä

suolaa ja mustapippuria myllystä

voita paistamiseen

 

 

Ota fileet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuumenna pannu ja lisää siihen reilu nokare voita. Mausta fileet suolalla ja mustapippurilla ja paista joka puolelta. Kääri fileet vartiksi folion sisään vetäytymään ja viipaloi sitten.

 
Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2027.12.2015%