Risti%C3%A4istarjoiluja%20001.jpg

KERROSKAKKU

 

KAKKUPOHJAT:

10 kananmunaa

3 3/4 dl sokeria

3 3/4 dl vehnäjauhoja

1 1/4 dl perunajauhoja

2 1/2 tl leivinjauhetta

 

 

KOSTUTUS:

9 dl maitoa

1 1/2 rkl vaniljasokeria

 

 

VALKOSUKLAAMOUSSE (täytekakkujen ylempi täytekerros):

6 liivatelehteä

3 dl kuohukermaa vaahdotettuna

3 kananmunan keltuaista

3/4 dl sokeria

3/4 dl kiehuvan kuumaa vettä

300 g valkosuklaata sulatettuna

3 kananmunan valkuaista vaahdotettuna

 

 

MUSTIKKAMOUSSE (täytekakkujen alempi täytekerros):

8 liivatelehteä 

3 dl kuohukermaa vaahdotettuna 

1 1/2 prk maitorahkaa 

450 g mustikoita

3 tl vaniljasokeria 

noin 3/4 dl sokeria  (maun mukaan) 

1/2 dl kiehuvan kuumaa vettä 

 

 

KAKKUJEN PINNALLE ENNEN KUORRUTUSTA:

3 dl kuohukermaa  vaahdotettuna 

 

 

KORISTELUUN:

5 pkt sinistä marsipaania 

sokerimassa-lumihiutaleita

marsipaanista muovailtu nalle

sokerikuorrutetta tuubista koristeiden kiinnitykseen 

ripaus tomusokeria 

 

 

Itselläni oli käytössä kuusikulmaiset kakkuvuoatjoista isomman halkaisija oli 30 cm ja pienemmän halkaisija 15 cm.

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele varovasti vaahdon sekaan. Kaada taikina voideltuihin kakkuvuokiin ja nosta vuoat 175 asteiseen uuniin. Pienempi kakku kypsyy alle puolessa tunnissa. Kokeile kypsyys tikulla ja nosta pienempi kakku pois uunista kun se on kypsä. Isomman kakun kypsennysaika on noin 45 minuuttia, tarkista muös sen kypsyys tikulla. Jos pohja näyttää tummuvan liikaa, laita päälle leivinpaperi. Pohjat kannattaa paistaa päivää ennen täyttämistä, niin ne eivät murene niin paljon leikattaessa.

 

KAKKUJEN TÄYTTÄMINEN: Vuoraa kelmulla vuoat, jossa paistoit kakut. Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan ja laita kakun päällimmäiseksi tulevat levyt vuokiin leikkuupinta ylöspäin. Kostuta kolmasosalla nesteestä. 

 

Tee valkosuklaatäyte: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi ja sekoita kermavaahdon joukkoon. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan. Vatkaa seos ohuena nauhana kerma-keltuaisvaahdon joukkoon. Sulata valkosuklaa sulatusteholla mikrossa ja sekoita se täytteen joukkoon. Kääntele lopuksi  varovasti joukkoon valkuaisvaahto. 

Levitä valkosuklaatäyte vuokiin kakkupohjien päälle.

 

Nosta keskimmäiset kakkulevyt päälle ja kostuta nekin kolmasosalla nesteestä. 

 

Tee mustikkatäyte: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Sekoita rahka ja mustikat kermavaahdon joukkoon ja lisää sokeria maun mukaan.

Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan. Vatkaa seos ohuena nauhana täytteen joukkoon.

 
Levitä mustikkatäyte vuokiin kakkupohjien päälle.

Kostuta viimeisten kakkulevyjen leikkuupintaa hiukan nesteellä ja nosta sitten täytteen päälle vuokaan leikkuupinta alaspäin. Kostuta lopulla nesteellä. Peitä kelmulla ja anna täytteiden hyytyä yön yli jääkaapissa.

 

 

KAKKUJEN KUORRUTTAMINEN:
 
 
Kumoa seuraavana päivänä isompi kakku tarjoilulautaselle ja pieni kakku leivinpaperin päälle. Kuorruta kakut erikseen.
 
 
Levitä kakkujen pinnalle ohut kerros kermavaahtoa.
 
 
Kauli marsipaani muutaman millin paksuiseksi levyksi.
 
Käytä kauliessa tomusokeria, jotta massa ei tartu kiinni alustaan ja kaulimeen. Nosta marsipaanilevy kakun päälle ja painele se tiiviisti kakun pintaan, ettei kuorrutteen alle jää ilmakuplia. Leikkaa ylimääräinen marsipaani kakun alareunan mukaan.

Nosta pienempi kakku isomman kakun päälle.

Pyörittele marsipaanista nyörit ja asettele ne kakkujen liitoskohtaan ja isomman kakun alareunaan.

 

Ripottele pienen siivilän läpi hiukan tomusokeria kakun pinnalle.

 

Kiinnitä nalle ja lumihiutaleet sokerikuorrutteella kakun pintaan.