PUNAJUURI-AURAJUUSTOLAATIKKO
4 annosta
3 isoa punajuurta
1 kananmuna
1 dl kuohukermaa
1/2 dl vahvaa kasvislientä (fondista)
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 tl kuivattua timjamia
1 pala (170 g) Aura-juustoa (tai 200 g pehmeää, viipaloitua President-vuohenjuustoa) murennettuna
pinnalle:
korppujauhoja
muutama voinokare
Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi raasteeksi.
Laita punajuuriraaste kulhoon ja sekoita joukkoon kananmuna, kerma, kasvisliemi ja mausteet.
Murenna sekaan Aura-juusto, sekoita ja kaada massa voideltuun uunivuokaan.
Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
Paista 175 asteessa noin 1 1/2 tuntia.
BATAATTILAATIKKO
4 annosta
1 pienehkö sipuli
nokare voita
1 iso bataatti
2 keskikokoista perunaa (Rosamunda)
1 kasvisfondikuutio
vettä sen verran että kasvikset peittyy
1 kananmuna
1 dl kuohukermaa
2 rkl korppujauhoja
2-3 rkl siirappia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl jauhettua inkivääriä
pinnalle:
1/2 dl korppujauhoja
muutama voinokare
Kuori silppua sipuli, kuullota voissa kattilassa. Kuori ja kuutioi myös bataatit ja perunat. Lisää kuutiot, vesi ja kasvisfondikuutio kattilaan ja keitä kypsiksi. Jätä keitinvedestä noin 1/2 dl kasvisten sekaan ja kaada loput pois. Soseuta kypsät kasvikset ja anna seoksen jäähtyä.
Sekoita kerma ja korppujauhot keskenään ja anna turvota muutama minuutti. Sekoita joukkoon kananmuna. Kaada sekaan kasvissose. Lisää myös siirappi ja mausteet, sekoita ja tarkista maku. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia.
Alternative joulusika
-
noin 2-kiloinen possun ulkofile
-
otetaan file huoneenlämpöön noin tuntia tai kahta ennen paistamista ja tässä vaiheessa sian pintaan hierotaan suolaa
-
laita sika paistopussiin, laita pussi kiinni ja tee pussin kulmaan pieni reikä
-
tökkää paistomittari lihaköntin paksuimpaan kohtaan
-
sitten sikapussi pellille ja pelti 150-asteiseen uuniin
-
paista niin kauan, että mittari menee tappiin eli johonkin about 85 asteeseen
-
sika on kyllä kypsä jo jossain 75 asteen hujakoilla, mutta tuommoinen 85-asteinen on mureaa kuin mikä ja hajoaa jo tuimasta katseesta
-
ota kypsä sika pois uunista ja anna vetäytyä noin puoli tuntia (anna olla pussissa)
-
ota eläin pois pussista ja sivele sille kunnon paksu sinappihuntu (esim. Hunaja-calvadossinappi, Dijon-hunajasinappi on myös mainio vaihtoehto)
-
ripottele sinapin päälle korppujauhoja ja koristeeksi voit tökkiä lihaan neilikoita
-
sinappi- ja korppujauhohunnutettu siake takaisin uuniin ja anna olla 225 asteessa noin 10 minuuttia tai niin kauan, että väri miellyttää silmää
-
sitten sika on valmis syötäväksi
Lisäksi lautasella Hedelmäinen Aura-juustosalaatti.
Viinilasillinen: KWV Classic Collection Pinotage
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.