Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2015%2

PORON PAAHTOPAISTI MAKUNYSTYRÄN TAPAAN

 

1 poron paahtopaisti (noin 750 g)

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

voita paistamiseen 

1 tl kuivattua timjamia

muutama tuore rosmariininoksa

1 dl punaviiniä

 

 

KASTIKE

 

lihan paistoliemi

1 dl portviiniä

1 rkl karpalohyytelöä

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

 

suurus:

1 rkl maizenaa + tilkka vettä

 

 

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsentämistä.

Mausta liha suolalla, mustapippurilla ja timjamilla.

Ruskista paisti kauttaaltaan voissa kuumalla pannulla.

Nosta paisti uunivuokaan, ripottele pinnalle timjami ja asettele päälle rosmariininoksat. Tökkää lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari. Kaada vuokaan 1 dl punaviiniä.

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2015%2

Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 60 astetta (tähän kului aikaa noin 45 minuuttia.) Valele paistia kerran-pari paistoliemellä paistamisen aikana. Ota paisti pois uunista ja kääri folioon noin tunniksi.

Tällä välin ehdit kypsentää uunissa Hasselbackan perunat.

 

KASTIKE: Siivilöi paistoliemi kattilaan. Lisää sekaan 1 dl portviiniä ja 1 rkl karpalohyytelöä. Keitä noin 10-15 minuuttia, suurusta ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

 

HASSELBACKAN PERUNAT

 

8 Rosamundaa

suolaa myllystä

valkopippuria myllystä

jokaiselle perunalle nokare voita

parmesanraastetta pinnalle

 

Kuori perunat ja viipaloi ne siten, että viipaleet jäävän pohjasta kiinni toisiinsa. Laita perunat vuokaan ja pyöräytä mausteeksi suolaa ja valkopippuria myllystä. Laita jokaiselle perunalle nokare voita ja kypsennä 200 asteisessa uunissa 45 minuuttia. Ripottele perunoille kypsennyksen puolivälissä reilusti parmesanraastetta.

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.12.2015%2

Argentiinalainen Luigi Bosca Malbec toimi aterian parina täydellisesti.

 

 

Ideakeittiö