Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2014.10.2014%

UUNIJUUREKSET

 

3 Rosamunda-perunaa kuorittuna ja kuutioituna

3-4 porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna

1 bataatti kuorittuna ja paloiteltuna

1/2 lanttua kuorittuna ja kuutioituna

n. 1/2 dl rosmariinin makuista oliiviöljyä

hunajaa

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

 

 

Sekoita ainekset uunipellillä ja kypsennä 225 asteisessa uunissa n. 30 min.

 

 

KUKKAKAALIGRATIINI

 

1 iso kukkakaali

Herbamarea

ripaus mustapippuria myllystä

2 dl kuohukermaa

2 dl vettä

1 pkt Koskenlaskija Voimakas-sulatejuustoa

 

pinnalle:

parmesanraastetta

 

Huuhdo kukkakaali huolellisesti ja irrota nuput toisistaan. Höyrytä kukkakaali höyrykattilassa.  Kukkakaali saa jäädä vähän napakaksi. Kaada höyrytetty kukkakaali voideltuun uunivuokaan ja mausta Herbamarella ja pyöräytä pintaan hiukan mustapippuria myllystä.  Mittaa kerma ja vesi kattilaan ja kuumenna. Lisää sulatejuusto paloina ja sekoittele, kunnes seos on tasaista. Kaada kerma-sulatejuustoseos vuokaan kukkakaalien päälle ja ripottele pinnalle raastettua parmesaania. Gratinoi 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. 

 

 

Alternative joulusika

 

  • noin 2-kiloinen possun ulkofile

  • otetaan file huoneenlämpöön noin tuntia tai kahta ennen paistamista ja tässä vaiheessa sian pintaan hierotaan suolaa

  • laita sika paistopussiin, laita pussi kiinni ja tee pussin kulmaan pieni reikä

  • tökkää paistomittari lihaköntin paksuimpaan kohtaan

  • sitten sikapussi pellille ja pelti 150 – 175-asteiseen uuniin

  • paista niin kauan, että mittari menee tappiin eli johonkin about 90 asteeseen

  • sika on kyllä kypsä jo jossain 75 asteen hujakoilla, mutta tuommoinen 90-asteinen on mureaa kuin mikä ja hajoaa jo tuimasta katseesta

  • ota kypsä sika pois uunista ja anna vetäytyä noin puoli tuntia (anna olla pussissa)

  • ota eläin pois pussista ja sivele sille kunnon paksu sinappihuntu (esim. Hunaja-calvadossinappi,  Dijon-hunajasinappi on myös mainio vaihtoehto) 

  • ripottele sinapin päälle korppujauhoja ja koristeeksi voit tökkiä lihaan neilikoita

  • sinappi- ja korppujauhohunnutettu siake takaisin uuniin ja anna olla 225 asteessa noin 10 minuuttia tai niin kauan, että väri miellyttää silmää

  • sitten sika on valmis syötäväksi

 

 

Viinilasillinen: Graffigna Malbec