Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2027.10.2015%

GLUTEENITON KINUSKIKAKKU

 

pohja:

4 kananmunaa 

1 1/2 dl sokeria 

2 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)

1 tl leivinjauhetta

 

 

kostutus:

4 dl laktoositonta maitojuomaa

2 tl vaniljasokeria

 

 

täyte:

2 dl laktoositonta kuohukermaa vaahdotettuna

250 g laktoositonta maustamatonta jogurttia 

4 dl puolukkahilloa

1/2 dl tomusokeria

1 rkl vaniljasokeria

7 liivatelehteä

1/2 dl kiehuvan kuumaa vettä

 

 

kinuski:

2 dl laktoositonta kuohukermaa

2 dl fariinisokeria

n. 1 rkl voita

 

 

koristeluun:

6 dl laktoositonta kuohukermaa vaahdotettuna, mausta maun mukaan tomusokerilla

puolukoita

puolukanvarpuja

 

 

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja kääntele varovasti vaahdon sekaan. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Jos pohja näyttää tummuvan liikaa, laita päälle leivinpaperi. Pohja kannattaa paistaa täyttöä edeltävänä päivänä, niin se ei murene niin helposti leikattaessa.

 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon jogurtti, puolukkahillo ja sokerit. Liuota liivatteet kiehuvan kuumaan vesitilkkaan ja vatkaa ohuena nauhana täytteen joukkoon.

Vuoraa kelmulla vuoka, jossa paistoit kakun. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja laita kakun päällimmäiseksi tuleva levy vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Kostuta kolmasosalla nesteestä. 

Levitä päälle puolet täytteestä ja nosta keskimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta sekin kolmasosalla nesteestä. Levitä päälle loput täytteestä. Kostuta viimeisen kakkulevyn leikkuupintaa hiukan nesteellä ja nosta sitten täytteen päälle vuokaan leikkuupinta alaspäin. Kostuta lopulla nesteellä. Peitä kelmulla ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa.

Keitä seuraavana päivänä kinuski. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 15-20 min, kunnes seos sakenee kinuskiksi. Sekoita joukkoon nokare voita. Anna kinuskin jäähtyä hetki. 

Kumoa kakku tarjoiluvadille. Levitä päälle kinuski. Pursota reunoille kermavaahtoa ja koristele puolukoilla ja puolukan varvuilla.