KAULITTAVA SUKLAAKUORRUTE:
(Löysin ohjeen Kinuskikissa leipoo, tervetuloa juhliin-kirjasta. Lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen vielä espresso-jauhetta, joka toi mukavasti kahvin aromia kuorrutteeseen.)
200 g tummaa suklaata
2 dl vaaleaa siirappia
2 tl espresso-pikakahvijauhetta
4 dl tomusokeria
kakkupohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
kostutus:
4 dl maitokahvia
täyte:
4 liivatelehteä
2 kananmunan keltuaista
1/2 dl sokeria
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 tl espresso-pikakahvijauhetta
1/2 dl vahvaa, kuumaa kahvia
100 g tummaa suklaata sulatettuna
1 iso Daim (56 g) rouhittuna
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
2 kananmunan valkuaista vaahdotettuna
kakun pinnalle ennen kuorrutusta:
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
ALOITA KUORRUTTEEN VALMISTAMISELLA: Paloittele suklaa ja sulata se mikrossa sulatusteholla.
Mittaa siirappi kattilaan ja lämmitä sen verran, että se muuttu juoksevammaksi. Älä kuumenna kiehuvaksi.
Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sulatettu suklaa sekä 1 dl tomusokeria. Lisää lupot tomusokerista sekä espressojauhe ja kääntele sekaisin
Laita kattila takaisin liedelle jälkilämpöön, älä laita levyä enää päälle. Sekoittele kunnes seos on tasaista.
Vuoraa sopivan kokoinen astia leivinpaperilla ja kaada massa siihen. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 10 minuutiksi.
Varaa kolme kulhoa: erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa ja mittaa kerma kolmanteen kulhoon.
Tässä järjestyksessä tehtynä pärjää yhdellä vatkaimella: Vaahdota ensin valkuaiset kulhossa. Vaahdota sitten keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa. Vaahdota vielä kerma kolmannessa kulhossa.
Sekoita keltuaisvaahdon sekaan tuorejuusto.
Purista liivatteista vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan kahviin. Vatkaa seos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon. Sekoita joukkoon myös espressojauhe sekä kermavaahto.
Sekoita varovasti joukkoon myös sulatettu suklaa sekä Daim-rouhe. Lisää vielä lopuksi valkuaisvaahto kulhoon ja kääntele se varovasti massan joukkoon.
Vuoraa kelmulla vuoka, jossa paistoit kakun. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja laita kakun päällimmäiseksi tuleva levy vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Kostuta kolmasosalla nesteestä.
Levitä päälle puolet täytteestä. Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta sekin kolmasosalla nesteestä. Levitä päälle loput täytteestä. Kostuta viimeisen kakkulevyn leikkuupintaa hiukan nesteellä ja nosta sitten täytteen päälle vuokaan leikkuupinta alaspäin. Kostuta lopulla nesteellä. Peitä kelmulla ja anna makujen tasaantua yön yli jääkaapissa.
Kumoa kakku seuraavana päivänä tarjoilulautaselle ja levitä pinnalle ohut kerros kermavaahtoa.
Kauli kuorrute muutaman millin paksuiseksi levyksi ja painele kuorrute kakun pinnalle.
HUOM! Käytä kauliessa reilusti tomusokeria, jotta massa ei tartu kiinni alustaan ja kaulimeen. Massan kaulimisen jälkeen kannattaa olla nopea, niin se on helpompi asetella kakun päälle. Massa muuttuu huoneenlämmössä nopeasti liian pehmeäksi.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.