Helmikuu%202012%20077.jpg

MAC AND CHEESE

 

500 g pastaa (esim. penne)

1–2 rkl rypsiöljyä

1 sipuli

1 rkl voita

200 g juustoraastetta (pitkään kypsytetty cheddar)

 


juustokastike:


4 rkl voita

4 rkl vehnäjauhoja

4 3/4 dl maitoa

150 g juustoraastetta (pitkään kypsytetty cheddar)

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

ripaus muskottipähkinää

mustapippuria myllystä 

1 tl dijon-sinappia

 


leipämurukuorrutus:


2 viipaletta kuivahtanutta paahtoleipää

2 rkl voita

1 dl (50 g) juustoraastetta (pitkään kypsytetty cheddar)

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 

1 tl paprikajauhetta

 


Keitä pastaa suolalla maustetussa vedessä noin 6 min, niin että se jää hieman raa’aksi. Raasta juusto koko makaronilaatikkoa varten. Valuta ja sekoita öljy joukkoon, jotta makaronit eivät tartu toisiinsa kiinni. Laita sivuun odottamaan.
Tee juustokastike: Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä miedolla lämmöllä 1–2 min koko ajan sekoittaen. Älä anna jauhojen ruskistua. Kaada maito jauhojen joukkoon alkuun vähän kerrallaan ja vispaa kunnolla, ettei synny paakkuja. Anna kastikkeen hautua 5–8 min koko ajan sekoittaen. Sekoita juusto kastikkeeseen ja anna sulaa. Mausta suolalla, paprikalla, muskotilla, pippurilla ja halutessasi sinapilla.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää juustoraaste ja juustokastike kattilaan. Kuumenna, kunnes juusto sulaa. Nosta pois liedeltä.
Esivalmistele kuorrutus: Jos käytät paahtoleipää, hienonna se tehosekoittimessa tai veitsellä. Sulata voi pannussa. Sekoita leivänmurut tai korppujauhot voihin ja nosta pannu liedeltä.
Sekoita pasta juustokastikkeeseen. Levitä seos voideltuun uunivuokaan.
Sekoita leivänmurut juustoraasteeseen ja mausta paprikajauheella. Ripottele seos uunivuokaan. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

 

 

LIHAPULLAT

 

2 viipaletta paahtoleipää

2 dl tummaa olutta

3 viipaletta pekonia

1 sipuli silputtuna 

2 valkosipulin kynttä silputtuna 

500 g naudanjauhelihaa

2 kananmunankeltuaista

1 tl Poppamiehen savuchilijauhetta 

1 tl Nomu BBQ Rub-mausteseosta 

1 tl savustettua paprikajauhetta 

1 tl suolaa

 


lisäksi:
 

voita paistamiseen 

 

 

Laita mac & cheese uuniin kypsymään.
Ota jauheliha huoneenlämpöön. Hienonna paahtoleipä tehosekoittimessa. Laita murut kulhoon ja kaada neste päälle. Anna turvota noin 5 min.
Kuutioi pekoni. Hienonna sipuli. Paista pekonia ja sipulia paistinpannussa, kunnes sipuli on pehmennyt ja pekoni on kypsää muttei vielä rapeaa. Siirrä pekoni lautaselle kaksinkertaisen talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.
Sekoita pekoni, sipuli, jauheliha, keltuaiset ja mausteet leipämurujen joukkoon. Vaivaa tasaiseksi.
Muotoile taikina kostutetuin käsin 10 pihviksi. Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista pihveihin väri kovalla lämmöllä. Laske lämpöä ja paista kypsiksi, 2–3 min molemmin puolin. Tarjoa heti mac & cheesen kanssa.

 

Helmikuu%202012%20076.jpg