OMENAKASTIKE
nokare voita
2 salottisipulia silputtuna
6 hapokasta omenaa (esim. Granny Smith)
6 cl calvadosta
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 prk (2 dl) Demi Glacea
2 rkl riistafondia
3 oksaa tuoretta rosmariinia
nippu tuoretta timjamia
1-2 tl ruokosokeria
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa myllystä tarvittaessa
suurustukseen:
1 rkl maissijauhoja
tilkka kylmää vettä
Silppua salottisipulit. Kuori 3 omenaa, poista siemenkodat ja paloittele omenat reilun kokoisiksi kuutioiksi.
Freesaa salottisipulia ja omenoita kasarissa hetki. Lisää kasariin 4 cl calvadosta ja anna kiehahtaa. Lisää myös valkoviini ja anna kiehua parisen minuuttia. Lisää kasariin Demi Glace, riistafondi, timjami ja rosmariini. Anna kiehua miedolla lämmöllä 45-60 minuuttia.
Kuori loput omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja paista niitä voissa pannulla kunnes ne vähän pehmenevät.
Laita puhtaan kattilan päälle siivilä ja kaada kastike siivilään. Paseeraa kastikkeessa kiehuneet omenat lusikan avulla siivilän läpi. Lisää siivilöityyn kastikkeeseen loput 2 cl calvadosta sekä ruokosokeria ja mustapippuria maun mukaan. Lisää myös paistetut omenakuutiot sekä suurus ja kiehauta kastike. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa myllystä.
Kastike sopi todella hyvin fasaanille, mutta uskoisin sen toimivan mainiosti myös porsaanlihan kera.
FASAANINRINTAA PEKONIKÄÄREESSÄ
4 fasaaninrintaa
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia
1 pkt (170 g) Amerikan pekonia
Mausta fasaanit suolalla ja mustapippurilla. Laita jokaisen fasaaninrinnan päälle pari timjaminoksaa ja kääräise ympärille 2 siivua pekonia paketiksi.
Ruskista paketit kuumalla pannulla molemmin puolin ja laita ne uuninkestävään vuokaan. Jatka kypsentämistä vielä 180 asteisessa uunissa noin 5-6 minuuttia.
Kääri fasaanit 10 minuutiksi folioon lepäämään ennen tarjoamista.
Avaa foliopaketti ja viipaloi fileet. Valmistin ensimmäistä kertaa fasaania enkä oikein tiennyt paistoajasta ja netistä löytyneissä ohjeissa paistoajat vaihtelivat todella paljon. Sen verran sain netin ohjeista selville, että fasaaninrinta jätetään yleensä hieman roseeksi. Meidän fasaaninrintamme eivät jääneet roseeksi, sillä pidin niitä uunissa 8 minuuttia. Onneksi pekoni pelasti ja fasaaninrinnat eivät päässeet kuivumaan liikaa. Ohjeen uunissa kypsennysajaksi kirjoitin nyt 5-6 minuuttia, mutta jos haluat fasaanista todella kypsää, 8 minuutin uunissa kypsennys on sopiva aika.
KURPITSAPYREE
1 butternut-kurpitsa (n. 1 kg:n painoinen kokonaisena)
50 g voita
3/4 dl kuohukermaa
1/2 tl suolaa
Puolita kurpitsa, poista siemenet ja puhdista siemenkota. Sivele kurpitsanpuolikkaiden leikkuupintaan öljyä. Laita puolikkaat pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta alaspäin. Laita pelti 200 asteiseen uuniin. Kurpitsat ovat valmiita, 45-60 minuutissa kun kuori on paikoitellen tummunut.
Irrota kuori vetämällä. Käytä apuna esim. teräväkärkisiä grillipihtejä, etteivät sormet pala.
Laita kurpitsat monitoimikoneen kulhoon ja lisää sekaan voi. Soseuta tasaiseksi. Lisää kerma ja suola.
Lisukkeena myös peruna-palsternakkatimbaalit.
Viinilasillinen: Tommasi Ripasso Valpolicella, toimi täydellisesti tämän aterian parina.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.