Ruokia%20ja%20leivonnaisia%207.6.2015%20

HAMPURILAIS-SÄMPYLÄT

8 kpl 

 

n. 10-12 dl sämpyläjauhoja

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1/2 dl sokeria

2 1/2 dl vettä

1/2 dl täysmaitoa

60 g voita sulatettuna

1 kananmuna

 

pinnalle:

1 kananmuna,  vatkaa rakenne rikki

seesamin siemeniä

 

Mittaa monitoimikoneen kulhoon 6 dl sämpyläjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri. Käynnistä kone ja anna käydä niin kauan kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. 

Lämmitä vesi ja maito n. 40-45 asteiseksi, eli se saa olla selvästi kädenlämpöä lämpimämpää jotta kuivahiiva alkaa toimia. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon voisula ja kananmuna ja vaivaa sekaisin. Lisää loput sämpyläjauhot desi-pari kerrallaan. Kaikkia jauhoja ei kannata lisätä kerralla, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä osat pulliksi. Anna kohota vielä pellillä liinan alla 30-60 minuuttia. 

Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja voitele sämpylät. Ripottele pinnalle seesamin siemeniä. 

Paista 200 asteisessa uunissa noin  20 minuuttia. 

Anna jäähtyä hetki ennen kuin halkaiset sämpylät.

 

 

CHILI-TOMAATTISALSA

4 tomaattia paloiteltuna (poista siemenet)

gourmetsuolaa

1 punainen, mieto chili (esim. Nattaly) silputtuna (poista siemenet)

1-2 kevätsipulia silputtuna 

loraus oliiviöljyä

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

 

Paloittele tomaatit koosta riippuen kahteen-kolmeen osaan ja laita siivilään kulhon päälle. Ripottele päälle gourmet-suolaa ja hölskytä sen verran että suolaa on myös alimmaisissa tomaateissa. Anna tomaattien "itkeä" siivilässä puolisen tuntia. Sekoita puhtaassa kulhossa tomaatit, silputtu chili sekä silputut kevätsipulit. Lisää loraus oliiviöljyä, ripaus sokeria ja mustapippuria maun mukaan.

 

 

JAUHELIHAPIHVIT

4 kpl

 

1 sipuli silputtuna

1 valkosipulinkynsi silputtuna

loraus oliiviöljyä

400 g naudan paistijauhelihaa

1 kananmuna

1 tl suolaa

1 tl mustapippurirouhetta

1 tl savustettua paprikajauhetta

1 tl Nomu BBQ Rub-mausteseosta

 

LIEKITYKSEEN:

8 cl viskiä

 

KYPSIEN PIHVIEN PÄÄLLE:

2 Cheddar-sulatejuustoviipaletta/pihvi

 

 

Kuullota sipulisilput pehmeäksi voissa.

Sekoita ainekset keskenään ja muovaile kostutetuin käsin massasta neljä pihviä. Kuumenna valurautapannu ja paista voissa molemmin puolin, kaksi pihviä kerrallaan. Käännä pihvit, kun paistopinta on saanut hyvin väriä.

Kun toinenkin puoli on paistunut, lorauta pannuun 4 cl viskiä ja tuikkaa se palamaan.

Kun liekki on sammunut, aseta pihveille päällekkäin 2 viipaletta cheddar-sulatejuustoa. Juusto saa vähän lämmetä.

Paista ja liekitä samoin myös toiset 2 pihviä.

 

LISÄKSI:

Hellmann's valkosipulimajoneesia

 

 

Kokoa burgerit:

Halkaise sämpylät ja grillaa leikkuupinta nopeasti grillissä.Laita sämpylän pohjapuolelle haluamasi määrä valkosipulimajoneesia ja nosta cheddar-sulatejuustolla kuorrutettu pihvi päälle. 

Annostele päälle tomaattisalsaa ja nosta sämpylän kansiosa päälle. 

 

Viinilasillinen: Footmark Pinotage

 

 

Ideakeittiö