Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.6.2015%20

PAHOLAISENHILLO:


800 g tomaatteja tai
800 g kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
400 g punaisia paprikoita
4–6 punaista chiliä
6–8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Jos käytät tuoreita tomaatteja,  aloita kalttaamalla tomaatit: Leikkaa tomaatteihin ristiviillot ja upota ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Nosta tomaatit reikäkauhalla pois kiehuvasta vedestä ja jäähdytä ne kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Laita tomaattilohkot kasariin. Jos käytät säilöttyjä tomaatteja, kaada ne liemineen kasariin ja leikkaa saksilla neljään osaan. 

Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Hienonna kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. 

Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä vielä 5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa. 

VINKKI: Jos haluat hillosta täysin sileää, soseuta hillo sauvasakoittimella. 

 

 

HAMPURILAISSÄMPYLÄT

8 kpl 

 

n. 10 dl sämpyläjauhoja (tai hiukan enemmän jos taikina vaikuttaa liian löysältä)

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

1/2 dl sokeria

2 1/2 dl vettä

1/2 dl täysmaitoa

60 g voita sulatettuna

1 kananmuna

 

pinnalle:

1 kananmuna,  vatkaa rakenne rikki

seesamin siemeniä

 

Mittaa monitoimikoneen kulhoon 6 dl sämpyläjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri. Käynnistä kone ja anna käydä niin kauan kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin. 

Lämmitä vesi ja maito n. 40-45 asteiseksi, eli se saa olla selvästi kädenlämpöä lämpimämpää jotta kuivahiiva alkaa toimia. Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Lisää joukkoon voisula ja kananmuna ja vaivaa sekaisin. Lisää loput sämpyläjauhot desi-pari kerrallaan. Kaikkia jauhoja ei kannata lisätä kerralla, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi, ripottele pinnalle hieman jauhoja ja peitä liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä osat pulliksi. Anna kohota vielä pellillä liinan alla 30-60 minuuttia. 

Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja voitele sämpylät. Ripottele pinnalle seesamin siemeniä. 

Paista 200 asteisessa uunissa noin  20 minuuttia. 

Anna jäähtyä hetki ennen kuin halkaiset sämpylät.

 

GRILLATUT BROILERFILEET

1 pkt broilerin ohutleikkeitä

oliiviöljyä

suolaa myllystä

mustapippuria myllystä

Chili Explosionia myllystä

 

 

BROILER-VUOHENJUUSTOHAMPURILAINEN

hampurilaissämpylä

valkosipulimajoneesia

grillattu broilerin ohutleike

paksu viipale vuohenjuustoa (Chevre)

paholaisenhilloa

 

 

Sivele broilerfileet molemmin puolin öljyllä ja pyöräytä mausteita pintaan. Grillaa fileet kypsiksi.

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.6.2015%20

Grillaa halkaistujen sämpylöiden leikkuupinta. Broilerfileet kannattaa kypsentää grillialustalla. Grillasin samalla myös pari jauhelihapihviä.


Kun fileet ovat kypsiä, siirrä ne lautaselle ja paista vielä vuohenjuustoviipale kummaltakin puolelta grillausalustan päällä kovalla lämmöllä. Vuohenjuuston ei ole tarkoitus sulaa, vaan sitä paistetaan vain sen verran, että pinta saa väriä ja juusto lämpenee.


Halkaise sämpylät ja grillaa leikkuupinta nopeasti grillissä.

 


Kokoa burgerit:

Laita sämpylän pohjapuolelle valkosipulimajoneesia ja grillattu broilerfilee.


Laita pihvin päälle vuohenjuustoviipale ja reilusti paholaisenhilloa nosta sitten sämpylän kansiosa päälle.

 

 

Viinilasillinen: Dancing Bull Zinfandel