ruokia%20ja%20leivonnaisia%20hein%C3%A4k

Näyttävä ja herkullinen vähän erilainen voileipäkakku. Tämä ei kovin hyvin sovi kahvipöytään runsaan valkosipulipitoisuutensa takia, mutta toimii mm. illanistujaisissa tai vaikkapa grillatun lihan tai kalan kanssa loistavasti =).

 

TZATZIKI - VOILEIPÄKAKKU

leipä:
30 g hiivaa
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl rypsiöljyä
3 dl sämpyläjauhoja

 

Vaivaa taikina monitoimikoneella ja anna kohota liinan alla n. 20 min. Kumoa taikina ja vaivaa se kimmoisaksi, kaada voideltuun kakkuvuokaan (halk. 20 cm) nousemaan. Peitä liinalla ja anna kohota. Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 min. Anna jäähtyä ritilällä liinalla peitettynä.

 

tzatziki (täytteeksi ja kuorrutukseen):

600 g kreikkalaista jogurttia

3 isoa valkosipulinkynttä puristettuna

1 rkl suolaa

2 rkl sokeria

mustapippuria myllystä

1 rkl oliiviöljyä

3 kurkkua raastettuna

tuoretta minttua silputtuna

 

Raasta kurkku ja laita raaste siivilään kulhon päälle. Pyöräytä päälle vähän suolaa myllystä. Hölskyttele siivilää hiukan jotta suola leviää tasaisesti. Anna raasteen "itkeä" siivilässä puolisen tuntia.
Sekoita jogurtin joukkoon mausteet, valutettu kurkkuraaste ja silputtu minttu.

 

 

täyte:

2/3 osaa tzatzikista

1 pala (200 g) pehmeää fetajuustoa (Apetina)

 

Ota kuorrutusta varten erilleen 1/3 osa tzatzikista ja laita jääkaappiin odottamaan. Murenna lopun tzatzikin joukkoon pala pehmeää fetajuustoa ja sekoita. 

 

 

kostutus:
2 kasvisliemikuutiota liuotettuna n. 1,2 litraan vettä

 

kuorrutus:

1/3 osaa tzatzikista

 

koristeluun:

herneenversoa

miniluumutomaatteja

kurkkua

tuoretta basilikaa

 

 

Vuoraa kelmulla vuoka, jossa paistoit kakun. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja laita kakun päällimmäiseksi tuleva levy vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Kostuta kolmasosalla nesteestä. 

Levitä päälle puolet täytteestä ja nosta keskimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta sekin kolmasosalla nesteestä. Levitä päälle loput täytteestä. Kostuta viimeisen kakkulevyn leikkuupintaa hiukan nesteellä ja nosta sitten täytteen päälle vuokaan leikkuupinta alaspäin. Kostuta lopulla nesteellä. Peitä kelmulla ja anna makujen tasaantua yön yli jääkaapissa.

 

Kumoa seuraavana päivänä kakku tarjoilulautaselle, levitä päälle kuorrutus ja koristele.