Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2021.4.2014%2

PARSAT

 

kattilallinen vettä (n. 2 litraa)

1/2 dl kuivaa valkoviiniä 

2 tl suolaa

1 tl sokeria

nippu vihreää parsaa

 

Huuhtele parsat ja taivuta varsia yksi kerrallaan pitäen kiinni molemmista päistä - parsa katkeaa itsestään siitä kohdasta, mihin kuiva osa päättyy. Halutessasi kuori parsat nupun alapuolelta kuorimaveitsellä.

Laita parsat kiehuvaan valkoviinillä, suolalla ja sokerilla maustettuun veteen ja keitä keskiteholla kannen alla 3-4 minuuttia jos ovat ohuita ja 5-8 minuuttia jos ovat paksumpia. Parsan tulee olla pehmeä mutta vielä napakka. Tarvittaessa voit kääriä kuumat valutetut parsat puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen odottamaan.

 

 

UPPOMUNAT

 

kattilallinen vettä (n. 2 litraa)

3 rkl väkiviinaetikkaa

2 kananmunaa 

suolaa myllystä 

mustapippuria myllystä 

 

Kuumenna vesi ja etikka laakeassa kattilassa lähes kiehuvaksi. Riko munat erillisiin mukeihin, keltuaisten pitää pysyä ehjinä.

Pyöritä vettä pari kierrosta lusikalla niin että saat aikaan pyörteen. Kaada ensin toinen mukissa oleva kananmuna mahdollisimman nopeasti ja läheltä veden pintaa pyörteen keskelle pyörrettä. Kypsennä kananmunaa 3-3 1/3 minuttia. Nosta uppomuna varovasti reikäkauhalla pois kattilasta ja kypsennä samoin vielä toinen kananmuna. 

 

 

HOLLANDAISEKASTIKE 

2 kananmunan keltuaista 

1 rkl vettä

125 g huoneenlämpöistä voita 

2 rkl sitruunamehua 

3 rkl kuivaa valkoviiniä 

ripaus valkopippuria 

ripaus suolaa myllystä tarvittaessa 

 

Varaa kattila ja siihen sopiva metallikulho kastikkeen vesihauteeksi ja sekoitusastiaksi sekä vispilä kastikkeen sekoittamista varten. 

Kuumenna vesi kattilassa höyryäväksi, mutta ei kiehuvaksi. Laita vesikattilan päälle metallikulho ja mittaa siihen keltuaiset ja vesi. 

Vatkaa seosta reippaasti vispilällä, kunnes se sakenee paksuksi kiisselimäiseksi tahnaksi. Siirrä kattilaa välillä pois levyltä jos tarve vaatii, ettei vesihauteen vesi pääse liian kuumaksi.

Ala lisätä paksuuntuneeseen seokseen pehmeää voita nokare kerrallaan ja vatkaa hyvin nokareiden lisäämisen välissä.

Lisää sitruunamehu kun kaikki voi on lisätty ja kastike on tasaista. Vatkaa tasaiseksi.

Lisää valkoviini, vatkaa tasaiseksi ja mausta valkopippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa. Jätä kastike tarvittaessa vesihauteen päälle odottamaan tarjoilua.

 

Viinilasillinen: Schloss Schönborn Rheingau Riesling Trocken