Ruokia%20ja%20leivonnaisia%20tammikuu%20

SUKLAAFONDANT

120 g tummaa (70 %) suklaata

85 g huoneenlämpöistä voita

2 huoneenlämpöistä kananmunaa

2 huoneenlämpöistä kananmunan keltuaista

2/3 dl sokeria

3 1/2 rkl vehnäjauhoja

 

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Paloittele voi suklaan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää kokonaiset kananmunat yksitellen suklaa-voiseokseen ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää vaahto suklaa-voiseokseen varovasti nostellen. Siivilöi jauhot taikinaan ja kääntele varovasti sekaisen, jotta taikina säilyttää kuohkeutensa. Jaa taikina voideltuihin metallisiin vuokiin, jätä 1/4 osa vuoista täyttämättä. Peitä vuoat kelmulla ja laita jääkaappiin odottamaan vähintään yön yli, enintään vuorokaudeksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ota vuoat jääkaapista vasta kun uuni on kuuma, ota kelmu pois ja siirrä vuoat uunipellille. Fondantien tulee olla kylmiä uuniin laitettaessa. Paista leivonnaisia uunin keskitasossa noin 12 minuuttia niin, että leivonnaiset kypsyvät reunoilta ja pinnaltaan, mutta säilyvät pehmeän valuvina sisältä. Leivokset ovat kypsiä, kun taikina alkaa hieman irrota vuoan reunoilta. Kumoa fondantit heti lautasille ja tarjoile vaniljajäätelön ja mustaherukkakastikkeen kera.

 

MUSTAHERUKKAKASTIKE

4 dl mustaherukoita

1/2 dl sokeria

2 rkl mustaherukkalikööriä

 

Mittaa mustaherukat ja sokeri kattilaan, keitä n. 15 minuuttia ja paseeraa siivilän läpi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, mausta mustaherukkaliköörillä ja siirrä jääkaappiin odottamaan.