Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2024.3.2015%2

PORKKANASÄMPYLÄT

12 kpl

 

50 g hiivaa 

5 dl piimää 

2 tl suolaa 

3/4 dl tummaa siirappia 

4 dl porkkanaraastetta (3 porkkanaa raastettuna)

1 dl ruisleseitä 

50 g voita sulatettuna 

n. 10 dl sämpyläjauhoja 

 

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon suola, siirappi, porkkanaraaste, leseet ja voi. Lisää sitten 7 dl jauhoja ja vaivaa ainekset sekaisin. Lisää loput jauhot desi kerrallaan ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Kumoa kohonnut taikina jauhetulle pöydälle ja vaivaa se kimmoisaksi. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä. Paista sämpylät 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.