Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2021.4.2015%2

MAALAISLEIPÄ

2 kpl

 

2 1/2 dl piimää

2 1/2 dl vettä

50 g hiivaa

1 1/2 tl suolaa

1/4 dl rypsiöljyä

1/2 dl leipäsiirappia

1/2 dl auringonkukan siemeniä

1/2 dl kurpitsansiemeniä

1 dl spelttihiutaleita

3 dl spelttijauhoja

8 dl sämpyläjauhoja

 

Lämmitä piimä ja vesi kädenlämpöiseksi ja liuota sekaan hiiva. Sekoita joukkoon suola, siirappi, öljy, siemenet, spelttihiutaleet ja -jauhot sekä 5 dl sämpyläjauhoja. Lisää loput jauhot desi kerrallaan, ettei taikinasta tule liian kovaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi  lämpimässä paikassa liinalla peitettynä. 

Kumoa kohonnut taikina jauhetulle pöydälle ja vaivaa kimmoisaksi. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile siitä pitkulaiset leivät. Anna leipien kohota pellillä lämpimässä paikassa liinan alla 1-2 tuntia. Vedä leipien pintaan veitsellä muutama viilto ja paista leivät 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Jos haluat leipiin rapean pinnan, laita uunin pohjalle vesiastia.

Jäähdytä kypsät leivät ritilän päällä. Älä peitä leipiä liinalla jos haluat rapean pinnan.

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2021.4.2015%2