Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2024.2.2015%2

Tämä pataruoka sopii hyvin vaikka Pääsiäispöytään.

 

LAMMASPATA

1.3 kg karitsan patalihaa (itselläni oli 3 palaa, jotka siis painoivat yhteensä 1,3 kg)

voita

rosmariini-valkosipuli gourmetsuolaa

2 punasipulia, leikkaa 4 osaan

6 valkosipulinkynttä viipaleina

1 plo punaviiniä

2 rkl vehnäjauhoja

1 prk Demi Glace

1 tumma fondikuutio

2 prk tomaattipyreetä

1 rkl kuivattua timjamia

1 rkl kuivattua rosmariinia

1  1/2 rkl sokeria

1 rkl viherpippureita rouhittuna

2-3 tl mustapippurirouhetta

3 porkkanaa, kuori ja leikkaa 4 osaan

1 rs (200 g) tuoreita herkkusieniä, viipaloi ja paista voissa

 

Ripottele jokaiseen kolmeen lihapalaan joka puolelle valkosipuli-rosmariinisuolaa ja paista lihapalat yksi kerrallaan joka puolelta voissa pannulla, siirrä paistetut lihat pataan odottamaan. Huuhtaise pannu punaviinitilkalla jokaisen palan paistamisen välissä ja kaada se pataan lihojen päälle. Kuullota myös sipuleita hetki voissa pannulla. Sekoita jauhot punaviinitilkkaan ja kaada seos pataan. Lisää kaikki ainekset pataan ja anna kiehua miedolla lämmöllä kolmisen tuntia, kunnes liha on todella mureaa ja kypsää.

 

PERUNANPUOLIKKAAT:

mausteöljy:

1 iso valkosipulinkynsi pieneksi silputtuna

reilusti tuoretta timjamia, nypi lehdet ja sekoita ne öljyyn

1/2 dl oliiviöljyä

gourmet-suolaa

 

8 Rosamundaa, pese hyvin juuresharjalla ja halkaise pitkittäin

 

Tee mausteöljy tunti-pari ennen valmiiksi ja anna maustua huoneenlämmössä. Voitele perunoiden leikkuupinnat maustelöjyllä (esim. pullasudin avulla).

Kypsennä perunat leikkuupinta alaspäin leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 225 asteessa noin 30 minuuttia.

 

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2024.2.2015%2

 

Viinilasillinen: Vigneti del Vulture Pipoli Aglianico 2013