Ruokia%20ja%20leivonnaisia%201.2.2015%20

RAPU-RISOTTO

1 sipuli silputtuna

2 valkosipulinkynttä silputtuna

loraus oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

2 dl kuivaa valkoviiniä

9 dl vettä

3 rkl hummerifondia

1 prk ravunpyrstöjä liemessä, valutettuna

2 dl parmesanraastetta

nokare voita

mustapippuria myllystä

 

tarjoiluun:

parmesanraastetta

 

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Keitä esim. vedenkeittimellä 9 dl vettä ja sekoita siihen fondi. Kuumenna sitten pinnoitetussa kasarissa loraus oliiviöljyä ja kuullota sipuleita hetki miedolla lämmöllä. Lisää sitten risottoriisi ja kuullota sekoitellen hetki, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää riisin sekaan sitten valkoviini ja anna kiehua, kunnes viini on haihtunut.
Ala sitten lisätä kuumaa hummerilientä riisin sekaan desi tai pari kerrallaan. Hämmennä risottoa koko ajan. Tämä vaihe kestää noin parikymmentä minuuttia, eli niin kauan kunnes riisi alkaa olla kypsää (jätä kuitenkin hieman purutuntumaa) ja risoton rakenne kermainen ja valuva. Lisää lopuksi valutetut ravunpyrstöt, reilusti parmesanraastetta, mustapippuria myllystä ja nokare voita. Anna risoton maustua pari minuuttia kannen alla (älä jätä tätä vaihetta väliin!).
Tarjoa risotto heti parmesanraasteen kera

 

PAAHDETTU LOHI

ruodotonta ja nahatonta kirjolohifileetä

hienoa merisuolaa

 

Ripottele pinnoitetulle pannulle suolaa ja kuumenna. Viipaloi lohifilee ja laita palaset kuumalle pannulle. Paahda molemmilta puolilta kauniin värisiksi.

 

Lasissa: Wolfberger Cremant d'Alsace Brut