Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2015.2.2015%2

PATALEIPÄ

2 dl ruisjauhoja

5 dl vehnäjauhoja

1 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl sokeria

3  1/2 dl vettä

 

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita vesi joukkoon puuhaarukalla. Älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja liinalla ja anna nousta huoneenlämmössä 12-18 tuntia. 

12-18 tunnin kuluttua kumoa taikina runsaasti jauhotetulle pöydälle. Nostele taikina palloksi, mutta älä vaivaa, peitä liinalla. Laita pata tyhjään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kun uuni on 225 asteinen, ota pata pois uunista ja nosta taikina pataan. Pataa ei arvitse voidella. 

Laita kansi päälle ja pata uuniin. 30 minuutin kuluttua poista kansi, jotta leivän pinta saa väriä. Anna paistua ilman kantta 15 minuuttia.

Kumoa leipä padasta heti, kun otat sen uunista, muuten se jää helposti kiinni pataan. Anna jäähtyä ritilän päällä ennen leikkaamista.

Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2015.2.2015%2