toukokuu%202012%20ruokia%20ja%20leivonna

Kakun koristeluun ja kuorrutukseen sain idean Kinuskikissalta. 

POHJAT:

4 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl tummaa kaakaojauhetta

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään, siivilöi se vaahdon joukkoon ja kääntele varovasti vaahtoon.  Kaada taikina kahteen voideltuun vuokaan (halkaisijat 18 cm ja 10 cm) ja paista 175 asteisessa uunissa, pienempi kakku kypsyy n. 10-15 minuutissa, isompi noin 25-30 minuutissa. Jos pohja näyttää tummuvan liikaa, laita päälle leivinpaperi. Pohja kannattaa paistaa päivää ennen täyttämistä, niin se ei murene niin paljon leikattaessa.
 
Kokoa kakut samoihin vuokiin, joissa paistoit ne. Vuoraa vuoat ensin kelmulla. Laita täytetyt kakut jääkaappiin yöksi, jotta kostutus imeytyy tasaisesti ja täyte ehtii hyytyä kunnolla.
 

KOSTUTUS:

4 dl maitoa

2 tl vanilliinisokeria

 

APPELSIINI-SUKLAATÄYTE:

3 liivatelehteä

3 dl kuohukermaa vaahdotettuna

200 g appelsiinituorejuustoa

100 g tummaa suklaata sulatettuna

50 g tummaa suklaata rouhittuna

2 rkl kiehuvan kuumaa appelsiinimehua

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 10 min. Sekoita vaahdotetun kerman joukkoon tuorejuusto ja kuumaan appelsiinimehuun liuotetut liivatteet ohuena nauhana. Kääntele lopuksi joukkoon sulatettu suklaa sekä suklaarouhe.

 

SUKLAAKERMA PURSOTUKSIIN:

4 dl kuohukermaa

200 g tummaa suklaata

 

Kiehauta kerma teflonkattilassa. Ota kattila pois levyltä ja paloittele suklaa kerman joukkoon. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Kaada seos valmiiksi kulhoon, jossa voit vatkata seoksen, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin. 

Tämä kannattaa tehdä jo koristelua edeltävänä päivänä, sillä suklaakerman tulee olla tarpeeksi kylmää jotta se vaahtoutuu.

Vatkaa kylmä suklaakerma vaahdoksi.

 

Kumoa isompi kakku tarjoilulautaselle ja pieni kakku leivinpaperin päälle. Kuorruta kakut erikseen ja nosta sitten pieni kakku isomman päälle.

Isomman kakun alareunan ja kakkujen "liitoskohdan" voi pursottaa suklaakermalla. Pursotin suklaakermalla myös omenapuun oksat. Omenankukat tein sokerimassasta.

 

KAKKUJEN PINNALLE ENNEN KUORRUTUSTA:

2 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Levitä ohut kerros kermavaahtoa kakun pinnalle.

 

KAULITTAVA SUKLAAKUORRUTE:

(Ohje löytyy alunperin Kinuskikissan blogista ja hänen kirjastaan "Kinuskikissa leipoo, tervetuloa juhliin")

 

200 g valkosuklaata

2 dl vaaleaa siirappia

4 dl tomusokeria

limenvihreää elitarvikeväriä

 

Paloittele suklaa ja sulata se mikrossa sulatusteholla.

Mittaa siirappi kattilaan ja lämmitä sen verran, että se muuttuu juoksevammaksi. Älä kuumenna kiehuvaksi. 

Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon sulatettu suklaa sekä tomusokeri. 

Laita kattila takaisin liedelle jälkilämpöön, älä laita levyä enää päälle. Sekoittele kunnes seos on tasaista. 

Vuoraa sopivan kokoinen astia leivinpaperilla ja kaada massa siihen. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Käytä kauliessa reilusti tomusokeria, jotta massa ei tartu kiinni alustaan ja kaulimeen. Massan kaulimisen jälkeen kannattaa olla nopea, niin se on helpompi asetella kakun päälle. Massa muuttu huoneenlämmössä nopeasti liian pehmeäksi.

 

Ideakeittiö