Ruokia%20ja%20leivonnaisia%206.1.2015%20

PAAHDETTU MAA-ARTISOKKARISOTTO

500 g maa-artisokkia

gourmet-suolaa

1/2 dl voisulaa

 

Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjalla ja lohko isoimmat, jotta kaikki palaset ovat suurinpiirtein saman kokoisia. Laita uunivuokaan ja kääntele joukkoon voisula ja suola.  Paahda 175 asteisessa uunissa noin 45-60 minuuttia, kunnes maa-artisokat ovat kypsiä. Soseuta monitoimikoneessa ja lisää joukkoon loraus kuivaa valkoviiniä, jotta massa notkistuu hiukan.

risotto:

1 sipuli silputtuna

2 valkosipulinkynttä silputtuna

loraus oliiviöljyä

3 dl risottoriisiä

2 dl kuivaa valkoviiniä

9 dl kasvislientä

maa-artisokkasose

2 dl parmesanraastetta

nokare voita

mustapippuria myllystä

 

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Keitä esim. vedenkeittimellä 9 dl vettä ja liuota siihen liemikuutiot. Laita pannulle loraus oliiviöljyä ja silputut sipulit. Kuullota ja lisää sitten riisit. Kuullota sekoitellen hetki, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.  Kaada sekaan valkoviini ja anna kiehua, kunnes lähes kaikki viini on imeytynyt riisiin. Lisää myös maa-artisokkasose.
Ala sitten lisätä kuumaa kasvislientä riisin sekaan desi tai pari kerrallaan. Hämmennä risottoa koko ajan. Tämä vaihe kestää noin parikymmentä minuuttia, eli niin kauan kunnes riisi alkaa olla kypsää (jätä kuitenkin hieman purutuntumaa) ja risoton rakenne kermainen ja valuva.
Lisää risottoon lopuksi reilusti parmesaaniraastetta, mustapippuria myllystä sekä nokare voita. Anna risoton maustua pari minuuttia kannen alla (älä jätä tätä vaihetta väliin!).
Tarjoa risotto heti parmesanraasteen kera.

 

TÄYTETTY HIRVIMUREKE

500 g hirven jauhelihaa

1 sipuli silputtuna

2 valkosipulinkynttä silputtuna

nokare voita

1 tl mustapippurirouhetta

1 tl suolaa

1 tl timjamia

Meiran metsäistä lihamaustetta myllystä

1 kananmuna

 

täyte:

1/2 l kanttarelleja silputtuna

1 pieni sipuli silputtuna

1 valkosipulinkynsi silputtuna

nokare voita

Falksalt Gourmet-herkkutattisuolaa

mustapippuria myllystä

timjamia

1 pkt (170 g) Amerikan pekonia silputtuna

100 g kantarellituorejuustoa

 

murekkeen päälle:

 1 pkt (170 g Amerikan pekonia

 

Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin tunti. 

 

Viinilasillinen: Villa Cafaggio Chianti Classico 2011