Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2022.1.2015%2Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2022.1.2015%2

KOKONAISENA KYPSENNETTY NAUDAN ULKOFILEE

n.1,7 kg:n painoinen naudan ulkofilee

suolaa

mustapippuria myllystä

voita paistamiseen

 

Poista fileestä mahdolliset kalvot ja mausta filee suolalla ja mustapippurilla. Paista pinnat voissa pannulla. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 175 asteisessa uunissa, kunnes paistomittari näyttää n. 68 astetta. Tämä oli meidän makuumme sopiva kypsyys.

 

PUNAVIINIKASTIKE

(2-3 hengelle)

 nokare voita

1 pieni punasipuli silputtuna

2 dl täyteläistä punaviiniä

1 dl Demi Glace-kastikepohjaa

1 tumma fondikuutio

1 tl mustapippurirouhetta

1 laakerin lehti

2 rkl tummaa siirappia

1 tl suolaa

1 rkl tummaa balsamicoa

 

Silppua punasipuli ja kuullota sitä hetki voissa, jotta se pehmenee.
Lisää punaviini ja kiehauta.
Mittaa loput ainekset kattilaan ja keitä puolisen tuntia. 
Siivilöi puhtaaseen kattilaan (mielellään teflonpintaiseen) ja suurusta.

suurus:

1/2 dl kylmää vettä + 1 rkl maissijauhoja

 

Lisää suurus siivilöityyn kastikkeeseen ja keitä pari minuuttia. Lisää nokare voita ja sekoita se joukkoon.

 

BALSAMICOLLA MARINOIDUT PUNAJUURET

6 pientä punajuurta (keitä kuorineen kypsiksi, mutta ei liian pehmeiksi, purutuntumaa saa vähän jäädä)

marinadi:

2 rkl balsamicokastiketta

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl juoksevaa hunajaa

1/2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

tuoretta timjamia

 

Kuori ja kuutioi punajuuret, kun ne ovat jäähtyneet sen verran että niitä pystyy käsittelemään. Sekoita marinadin ainekset,  maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Sekoita punajuuret marinadiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

 

VUOHENJUUSTOMOUSSE

1/2 dl kuohukermaa

100 g pehmeää vuohenjuustoa

mustapippuria myllystä

 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja murenna sekaan vuohenjuusto. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja mausta mustapippurilla.  Anna makujen tasaantua jääkaapissa vähintään puoli tuntia. 

 

PARMESAN-DUCHESSEPERUNAT

5 Rosamundaa (n. 600-700 g)

25 g voita

2 kananmunan keltuaista

1 dl parmesanraastetta

1/2-1 dl kuohukermaa

suolaa

valkopippuria

ripaus muskottipähkinää

 

Kuori ja lohko perunat ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.  Kaada keitinvesi pois, soseuta perunat sähkövatkaimella ja sekoita joukkoon voi. Sekoita joukkoon keltuaiset, parmesanraaste ja kermaa sen verran että saat sopivan jämäkän, pursotettavan massan. Pursota massasta ruusukkeita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita.

 

Viinilasillinen: Cape Cult Black Granite Shiraz