Eetun%203-vuotissyntt%C3%A4rit%20038.jpg

RISOTTO PAAHDETUSTA KURPITSASTA

1 myskikurpitsa (n. 1 kg:n painoinen tai vähän yli kokonaisena)

Aloita paahtamalla kurpitsa. Tämän vaiheen voi hyvin tehdä jo vaikka edellisenä päivänä.

Puolita myskikurpitsa, puhdista siemenkota ja siemenet. Sivele kurpitsanpuolikkaiden leikkuupintaan öljyä. Laita puolikkaat pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta alaspäin. Laita pelti 200 asteiseen uuniin. Kurpitsat ovat valmiita, 45-60 minuutissa. Kuori saa tummua, koska se poistetaan. Anna kurpitsojen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, jotta kuoren poistaminen on helpompaa. Kuori lähtee sormin vetämällä, mitään työkaluja ei tarvita. Soseuta kuorittu kurpitsa.

RISOTTO:

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
paahdettu kurpitsasose (eli koko myskikurpitsa paahdettuna ja soseutettuna)
2 kasvisliemikuutiota
9 dl vettä
2 dl parmesaaniraastetta
nokare voita
mustapippuria
ripaus Chili Explosionia myllystä

 

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Keitä esim. vedenkeittimellä 9 dl vettä ja liuota siihen liemikuutiot. Laita pannulle loraus oliiviöljyä ja silputut sipulit. Kuullota ja lisää sitten riisit. Kuullota sekoitellen hetki, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.  Kaada sekaan valkoviini ja anna kiehua, kunnes lähes kaikki viini on imeytynyt riisiin. Lisää myös kurpitsasose.

Ala sitten lisätä kuumaa kasvislientä riisin sekaan desi tai pari kerrallaan. Hämmennä risottoa koko ajan. Tämä vaihe kestää noin parikymmentä minuuttia, eli niin kauan kunnes riisi alkaa olla kypsää (jätä kuitenkin hieman purutuntumaa) ja risoton rakenne kermainen ja valuva.
Lisää risottoon lopuksi reilusti parmesaaniraastetta, mustapippuria ja Chili Explosionia myllystä sekä nokare voita Anna risoton maustua pari minuuttia kannen alla (älä jätä tätä vaihetta väliin!).
Tarjoa risotto heti parmesanraasteen kera.

 

HIRVIWALLENBERG

500g hirvenjauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
ripaus muskottia
3 keltuaista
1 1/2 dl kuohukermaa

kuorrutus:
ruiskorppujauhoja

paistamiseen:
 voita

Sekoita kylmään jauhelihaan suolaa, mustapippuria ja muskottia. Lisää keltuaiset yksitellen koko ajan käsin vaivaten. Lisää kerma ohuena nauhana ja sekoita koko ajan. Tarkista maku paistamalla pieni nokare seosta pannulla.
Muotoile jauhelihaseoksesta pulleat pihvit. Paneroi pihvit ruiskorppujauhoissa. Paista voissa kypsiksi.

 

Viinilasillinen: Beringer Clear Lake Zinfandel 2012