Ruokia%20ja%20leivonnaisia%207.12.2014%2

MAA-ARTISOKKA-PERUNAGRATIINI

n. 400 g maa-artisokkia

​8 Rosamundaa

suolaa myllystä

valkopippuria myllystä

1 pala parmesan-juustoa raastettuna

3-4 dl kuohukermaa

 

Kuori ja viipaloi maa-artisokat ja perunat. Lado viipaleet voideltuun uunivuokaan niin, että ensin tulee kerros perunaa, sitten maa-artisokkaa ja sitten vielä erros perunaa. Mausta jokainen kerros erikseen suolalla ja valkopippurilla ja ripottele kerroksien väleihin myös parmesanraastetta.  Kun olet maustanut päällimmäisen kerroksen ja ripotellut päälle loput parmesaanit, kaada päälle kerma. Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 1 1/2 tuntia, kunnes viipaleet ovat kypsiä. Petä vuoka foliolla, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. 

 

KARPALOHILLOKE

200 g karpaloita

1/2 dl vettä

150 g hillosokeria

 

Laita karpalot ja vesi kattilaan ja kuumenna. Lisää hillosokeri ja keitä hiljalleen n. 10 minuuttia. Purkita,  anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita sitten jääkaappiin.

 

TIMJAMIPORKKANAT 

3 porkkanaa

nokare voita

juoksevaa hunajaa

suolaa ja mustapippuria myllystä

tuoretta timjamia

 

Kuori ja viipaloi porkkanat ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Älä keitä liian pehmeäksi, purutuntumaa saa vähän jäädä. Valuta ja paista voin ja hunajan kanssa pannulla. Riivi sekaan timjaminlehdet ja mausta suolalla ja mustapippurilla. 

 

PEURAN SISÄFILEE

1 peuran sisäfilee

suolaa ja mustapippuria myllystä

voita paistamiseen

 

Ota filee hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuumenna pannu ja lisää siihen reilu nokare voita. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla ja paista joka puolelta. Kääri filee vartiksi folion sisään vetäytymään ja viipaloi sitten.

 

Viinilasillinen: Old Vine Zinfandel 2011