Ruokia%20ja%20leivonnaisia%2022.11.2014%

KASTIKE JOULUKINKULLE

2 dl kinkun paistolientä

2 dl kuohukermaa

1/2 dl hunajasinappia

1 dl omenahilloa tai -sosetta

1 rkl vasikanfondia

1 tl suolaa

1 tl roseepippurirouhetta

mustapippuria myllystä

1/2 dl Calvados

2 rkl vehnäjauhoja+tilkka kermaa suurustukseen

 

Mittaa ainekset kattilaan. Vehnäjauhot kannattaa ensin sekoittaa pieneen kermatilkkaan ja sekoittaa se muiden ainesten joukkoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 30 minuuttia.

 

TÄYTETTY PORSAANFILEE

1 kg porsaan ulkofileetä

suolaa ja mustapippuria myllystä

1 pss (200 g) pehmeitä kuivattuja aprikooseja

150 g Aura murua

 

Leikkaa filee levyksi ja pyöräytä mausteeksi suolaa ja mustapippuria myllystä. Silppua aprikoosit ja ripottele ne levylle. Ripottele sekaan vielä Aura muru, rullaa levy ja kiinnitä narulla tai cocktailtikuilla. Mausta myös pinta suolalla ja mustapippurilla.  Laita filee paistopussiin ja paistomittari paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 175 asteisessa uunissa parisen tuntia, kunnes lämpömittari näyttää n. 80 astetta. Paistopussin voi laittaa kätevästi samalle pellille juuresten kanssa, kypsennysaika on kummassakin samaa luokkaa.

 

UUNIJUUREKSET

3 keltajuurta

1 pieni lanttu

5 porkkanaa

1 iso palsternakka

1 bataatti

oliiviöljyä

hunajaa

sormisuolaa

mustapippuria myllystä

 

Kuori ja kuutioi juurekset ja sekoita mausteet joukkoon. Laita juurekset pellille leivinpaperin päälle ja kypsennä 175 asteisessa uunissa parisen tuntia. Kääntele juureksia välillä, jotta ne saavat väriä joka puolelle. Yleensä kypsennän uunijuurekset 200-225 asteessa, jotta valmistuvat hiukan nopeammin, mutta tällä kertaa käytin tätä pienempää lämpötilaa, koska kypsensin fileerullan samalla kertaa juuresten kanssa. 

 

Viinlasillinen: Cameleon Organic Malbec 2013