Jouluaatto%202014%20004.jpg

IMELLETTY PERUNALAATIKKO

 

2 kg jauhoisia perunoita (Rosamunda)

50 g voita

3/4 dl vehnäjauhoja

n. 5 dl täysmaitoa

n. 1 rkl suolaa

1/2-1 dl siirappia

 

 

pinnalle:

muutama voinokare

 

 

 

Kuori ja paloittele perunat reilun kokoisiksi paloiksi. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja soseuta perunat sähkövatkaimella (tai perunansurvimella). Sekoita joukkoon voi ja anna seoksen jäähtyä hieman. Ripottele joukkoon ensin puolet jauhoista, sekoita, laita kansi päälle ja anna imeltyä tunnin verran huoneen lämmössä.

Sekoita joukkoon loput jauhot, laita kansi päälle ja anna imeltyä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia, voit sekoittaa sosetta muutaman kerran imeltymisen aikana. (Minä teen yleensä perunalaatikon imeltymään illalla juuri ennen nukkumaanmenoa ja annan sen imeltyä yön yli huoneenlämmössä. Aamulla ensimmäiseksi teen laatikon loppuun ja laitan paistumaan, kun otan joulukinkun pois uunista.)

Kun sose on imeltynyt, sekoita joukkoon maitoa sen verran, että saan löysähkön, puuromaisen seoksen. Mausta seos suolalla ja siirapilla. Huom! Maista seosta ja lisää suolaa ja siirappia tarvittaessa, molempia pitää olla tarpeeksi! Ohjeen määrät ovat suuntaa antavia, en ole ikinä erityisesti mitannut kummankaan määrää.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reilusti puolilleen, sillä se kuohuu helposti yli. Laita päälle vielä muutama voinokare. Kypsennä laatikkoa 150 asteisessa uunissa n. 3 tuntia.